Нерсес ШИРИНЯН

Арменците празнуват Коледа /Дзънунт/ на 6 януари, който е първият от петте най-тачени празника на Арменската Апостолическа Православна Църква. По стара апостолска традиция арменската църква празнува едновременно Рождество Христово и Светото кръщение на 6 януари, като това първоначално е било и при други християнски църкви.

Тържествената литургия, посветена на Рождество Христово се отслужва в арменската църква преди обед и веднага след това започва ритуалът, посветен на Светото кръщение. Миряните се поздравяват: „Кристос дзънав йев хайднецав, Мез йев цез медз Аведис“ /в превод: „Христос се роди и се яви, на нас и вас Велика Блага Вест“/, а отсрещният отговаря: „Орхнял е хайднутюн Кристоси“ /в превод: „Благословено да е явяването на Христос“/.

Свещеникът капва няколко капки миро от сребърен съд с формата на птица във водата, с която поръсва миряните. След службата те отнасят по домовете си от осветената вода със силната вяра в нейната изключителна святост, очистителна и лечебна сила. Първоначално в древна Армения този религиозен ритуал се изпълнява на брега на някоя река по примера на Свети Йоан Кръстител, покръстил Иисус Христос във водите на река Йордан.

С времето започва да се прави в самата църква като водосвет. Съществува традиция за водосвета да бъде посочен кръстник, който от своя страна обикновено дарява църквата със средства за оказаната му чест. На трапезата се поднасят ястие от печено месо със зеле, лозови сарми с мляно месо и традиционната баклава, приготвена от домашно точени кори или друг сладкиш със захарен сироп.