Седемнадесет годишният Кирил Пенков хвана за втора поредна година кръста на Богоявление в Септември. Общо 12 смелчаци от града(Кирил Пенков, Марин Гугутков, Денислав Гугутков, Николай Татерски, Ивелин Григоров, Лъчезар Троянов, Даниел Стоименов, Петър Вацев, Василен Каравеликов, Пламен Тенев, Стоян Сестримски и Васил Калинчев) скочиха в студената вода на басейна пред Младежкия дом в Септември за да извадят хвърленият от именникът отец Йордан Василев християнски символ. Най-находчив се оказа Кирил Пенков.

След церемонията по хващане на кръста всички 12 участници бяха стимулирани с парични награди от кмета на Общината Марин Рачев. От името на градоначалникът, зам.-кметът Даниела Малешкова връчи на Кирил Пенков сумата от 100 лева, а останалите получиха по 50 лева за участието си в атрактивната надпревара. 

Празникът Богоявление в Септември започна тази сутрин в храмът „Св. Харалампий” с Василева Света Литургия, която отслужи отец Йордан. След това кметът Марин Рачев поведе литийното шествие, което премина по главната улица от църквата до Младежкия дом. Както всяка година точно там отец Йордан отслужи Богоявленски Велик водосвет, а след него се изпълни и
***
16-сет годишния Иван Цветанов хвана кръста на Богоявление в село Лозен. Той участва за първи път в ритуала, изпълнен от отец Димитър след отслужената от него преди това празнична литургия. Общо 7 човека се хвърлиха за кръста в студените води на река „Чепинска”, съобщи кметът на селото Дойчин Анчев.

ВЪВ ВЕТРЕН

06%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd
Във Ветрен пък християнския символ хвана Сокол Пламенов. Там ритуалът по хвърляне на кръста се състоя на басейна в парк Банята. Въпреки мразовитото време доста хора се стекоха за да видят кой ще извади хвърленият от отец Васил кръст. Победителят в своеобразната надпревара беше стимулиран с премия от 100 лева, подсигурени от Димитър Дишков. Кметът на Ветрен Радослав Лютаков пък изказа благодарностите си към собствениците на местните хранителни магазини, които бяха подсигурили почерпка за празника.
Според православната църква празникът Богоявление(Йордановден) ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук е и названието на празникa.