Община Батак и руската община Георгиевск възобновиха контактите си след близо 30-годишно прекъсване. По покана на кмета на Батак Петър Паунов на 5-дневно посещение пристигнаха кметът на Георгиевск Владимир Крутников и заместничката му Юлия Логинова.

Още в първите разговори руските гости проявиха интерес за инвестиции в областта на туризма в Батак. Те се срещнаха с представители на бизнеса от общината, кметовете на Нова махала и Фотиново, дейци на културата и образованието. На нея стана ясно, че по време на визитата си руските гости  са били впечатлени от природните даденостти , историята на Батак и района и възможностите за инвестиции в зимния и летния туристически сезони.

Кметът на Батак  акцентира върху възстановяването на запуснатата от няколко години ски-писта в курорта Цигов чарк с изграждането на лифт, осигуряването на оръдия за сняг и останалите необходими съоръжения. От своя страна кметът на Георгиевск  подчерта, че управляваната от него община, която няколко десетки пъти по-голяма от Батак,  е утвърден промишлен район и признат център за балнео и кало лечение с възможности за инвестиции в други областти. В хода на разговорите бяха обсъдени и възможностите за културен и образователен обмен на деца и младежи от двете общини, посещения на официални делегации.