* На снимката: Д-р М.Станева, РЗИ – Пазарджик
Нови 239 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани на територията на областта само през последната седмица, сочи справката на Регионалната здравна инспекция. Заради ненавеменно взети мерки 24 човека са си докарали  пневмонии. Заболеваемостта в региона е доста висока и заради това бе обявена грипна епидемия. Най-засегнати възрастови групи са от 15 до 64 г.
Поради  рязко увеличаване броя на заболелите от грип и ОРЗ и наличие на лабораторни данни за циркулация на грипни вируси, оперативният щаб взе решение от 07.01.2017 г. да бъде обявена грипна епидемия за област  Пазарджик. Във връзка с това и настъпилите промени в епидемиологичната обстановка РЗИ-Пазарджик разпореди следните мерки: всяко лечебно заведение да разгледа и допълни оперативните планове за борба с грип и ОРЗ за действие в предепидемична и епидемична обстановка.
Преустановени са плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации, както и свижданията в болниците. Преустановени са оперативните интервенции с изключение на спешните и неотложните.
В детските заведения се провежда качествен ежедневен филтър, текуща дезинфекция и редовно проветряване на помещенията. Персоналът, обслужващ непосредствено децата, носи задължително марлени маски. Учебните занятия са прекратени от 09.01.2017г. до 11.01.2017г., включително.