Г-н Бончев, каква е към момента ситуацията със снегопочистването в населените места на община Септември?

Тежка, но няма непроходими пътища или улици. Смело мога да кажа, че чистим навсякъде, където машините могат да действат. От вчера реално 8 машини не са спрели да работят като се сменяват само водачите. В това число снегорини и пясъкоразпръсквачи. Отговаряме за почистване на 14 населени места. Става въпрос за около 300 км. пътна мрежа – общински пътища и улиците в двата града и селата.

Кои са основните проблеми, които срещате?

Има един основен. В много улици машините ни не могат да влезнат, тъй като има оставени коли и от двете страни на платното. Там снегорин няма как да мине. Дори на улицата, на която аз живея в Септември има оставен камион с прицеп. Когато хората не ни оказват съдействие няма как да си свършим работата. Освен това самите водачи трябва да си пазят техниката. Само вчера бяха счупени 3 огледала. Едно такова струва по 200 лева.

Има ли нещо друго, което ви пречи на работата?

За съжаление има. На няколко пъти, особено през нощта, когато се товарят машините със смес от пясък и сол се установи, че в сместта са заровени множество павета. Най-вероятно умишлено от наши „доброжелатели”. Всичко това не се вижда при товарене особено през нощта, но после се стига до задръстване на шнековете на пясъкоразпръсквачите. И представете си какво следва. При минус 12 градуса на вятър и студ се налагаше многократно разтоварване на пясъка на ръка по 2 часа с лопати за да се изпразни бункера и да се разблокира шнека. Даже кмета на Варвара е свидетел на такова нещо. Обади се да му пратим машината за опесъчаване преди едно погребение. Отиде машината и щом пусна пясъка блокира шнека и изпадаха камъните. Тези неща хората не ги виждат и е нормално да се интересуват от състоянието на улиците там, където живеят. Споделяме ги обаче за да е ясно тези, които се опитват да внушават, че не си гледаме работата, какви неистови усилия полагат, за да могат в случай, че се забавим някъде да има какво да говорят. Въпреки всичко на областно ниво получихме много добра оценка.

Къде падна най-много сняг?

Мисля, че в Славовица и по Вършилата е най-дебела снежната покривка. Тази нощ излезе отново вятър и започнаха пак снегонавяванията. Това ни тормози много при почистване на пътищата. Има разлика в снежната покривка. Например снегът, който падна преди няколко дни, първия беше по-скоро мокър, докато сегашния е сух. Той е почти прахообразен и буквално минава над греблото на снегорина. Това затруднява в много голяма степен работата по чистенето на трасетата. Към това трябва да се прибави големия студ и вятъра, който беше. Получи се възможно най-лошата комбинация.

В какъв порядък се чистят улиците в населените места?

Приоритетно се започва от най-големите пътни артерии – основните улици, по които минават най-много автомобили. След това се преминава към почистване на по-малките, периферните отсечки. И точно там като има паркирани коли, греблото, което е широко 3 метра няма как да мине навсякъде. Това, което се качва като снимки от някои хора във фейсбук и се пише, че не е влязъл снегорин е точно от такива малки улички.

Третират ли се улиците с пясък и луга?

Улиците се обработват със смес от пясък и сол. Отделно от това главните артерии се третират и с течен препарат за размразяване.

Имате ли добра координация с кметовете по места?

За съжаление има какво да се желае в тази посока. Снегорините не спират да чистят нощно време. Да, но кметовете започват да ми се обаждат едва след 8 часа и да казват, че тук или там не е почистено. За да няма такива разминавания те трябва да посочват на водачите на машините къде приоритетно да чистят. В крайна сметка сняг не вали всеки ден и трябва да отделят малко от личното си време.

11%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b81