Освен традиционната тренировка в закрития плувен басейн в Стрелча, малките от СК“Шампион“ демонстрираха и способността да се разходят в снега и да се замерят с топки. Един от малчуганите дори направи снежен ангел. Цялата процедура в бялата покривка около басейна продължи не повече от минута, но показа, че студът не е толкова страшен, ако можеш веднага да се гмурнеш в топлия басейн.

Въпреки грипната епидемия спортистите от клуба продължиха своите тренировки. През тази година те отново ще донесат на своите треньори и родители медали и впечатляващи участия, които прославят името на града и България, далеч зад пределите на страната ни. Цялата процедура по играта в снега преминава под ръководството и надзора на треньора Петър Георгиев.

Исторически данни сочат, че корените на „моржуването“ отвеждат чак до библейски предания и са свързани с един от най-почитаните църковни празници – Богоявление, пише Альона Нейкова. Йоан Кръстител извършвал пречистващо къпане в река Йордан. След като Иисус се покръстил, водата придобила невероятни свойства: измивала греховете и се превръщала в нетленна. Спомняйки си за това чудо, много християни, най-вече в Русия, се устремявали към най-близките водоеми, за да напълнят съдовете с животворна течност. А най-смелите се гмуркали в издълбаната в леда дупка, за да се пречистят от греховете и да усетят бодростта на духа.

„Моржуването“ е било неизменно свързано именно с тази богоявленска традиция чак до края на XIX век. Зимното къпане в студени води е било описано за първи път като медицински феномен през 1886 г. Това става в излязлата тогава книга на баварския свещеник Себастиян Кнайп „Моето водолечение“. Томчето е било преиздавано безброй пъти и става известно по цял свят. Смята се, че именно трудовете на божия служител поставят началото на съвременната теория и практика в „моржуването“.

Самият автор на книгата страдал от чести респираторни инфекции, но се избавил от недъзите си, щом започнал да се гмурка в ледена вода. След като направил анализ на терапевтичното й въздействие, Кнайп заключил, че ходенето на бос крак по влажни камъни, по росата или по снега, както и къпането със студена вода, са ефикасни начини за лечението на доста заболявания – като се започне от хипертонията и се стигне до болките в главата.

Видео – ТУК