Ана Гройс, PZdnes.com

30 хиляди лева е отделило Министерството на културата за застраховката на пет уникални класически музикални инструмента. Забележителните образци са на няколко века. Най-стара е цигулка „Джофредо Каппа“, произведена преди 326 години. Застрахован ще бъде и един от най-ценните инструменти, с изящна форма, дизайн и превъзходна акустика – цигулка „Страдивариус“, произведена през 1716-та година от знаменития италиански лютиер.

Майсторът на струнни инструменти е създал много цигулки, виоли, виолончела, китари и поне една арфа, които се славят с изключителния си звук и неповторими качества. Никой все още не знае кое точно прави неговите инструменти толкова ценни. Специалисти казват, че все още на света няма инструмент, който да възпроизведе  вълшебната акустика дори на най-обикновения „Страдивариус“.

Интересното при похвата на италианския майстор е различната дебелина на дървото в различни части на инструмента. Той въвежда нова форма на грифа, но може би най-същественото са специфичните смоли и бои, с които обработва инструментите, за да ги спаси от вредители и същевременно да придаде неповторимия им звук. Счита се, че Антонио Страдивариус не е предал своя опит на никого, включително и на синовете си.

Най-добрите са изработени между 1698 и 1725-та година, след което качеството им спада. Така нито преди Антонио Страдивари, нито след него, на практика не е имало успешен опит да се възпроизведе звука на неговите творения. От 1100 инструмента до днес са останали само 650, а някои от произведенията – шедьоври на знаменития майстор се продават за десетки милиони долари. Заедно с произведенията на Гуарнери дел Джезу, те се считат за най-висококачествените струнни инструменти.

Въпреки последните технологични постижения, инструментите на Антонио Страдивари си остават превъзходни и ненадминати. И то ден днешен учени и лютиери се опитват да разгадаят тайната на невероятните музикални инструменти. Съществуват множество теории. Някой предполагат, че химическата обработка на дървото против насекоми е великата тайна. Други намират връзка между звука и климата по времето на майстора.

Има дори теории за влиянието на слънцето и извънземна намеса. Друг шедьовър, който ведомството на Вежди Рашидов ще застрахова е виолончело „Матео Гофрилер“, произведено през далечната 1726-та година. В поръчката са включени още цигулка „Гуарнери дел Джезу“, произведена през 1733-та година и 100-годишен роял „Плейер“. Обществената поръчка е за специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.