Девет от новите  278-те службни коли ще бъдат разпределени в Пътна полиция – Пазарджик, съобщи вчера в областния град министър Румяна Бъчварова. Днес колите бяха представени в столицата и поемат към СДВР и ОДМВР в страната. Те са оборудвани с всички необходими технически средства за работа на служителите по контрол на пътното движение.

Съгласно изготвеното разпределение, новите служебни коли ще получат отделите и секторите „Пътна полиция“ към СДВР и ОДМВР в страната, както и районните управления и в малките населени места, където дейността се извършва от смесени екипи на пътна и охранителна полиция.

Служебните автомобили са бели на цвят със сини разпознаваеми надписи „Полиция“. Те са оборудвани с всички необходими технически средства за работа на служителите по контрол на пътното движение – средства за радиовръзка, система за постоянно видеозаснемане на пътния контрол (ВПК), която проследява дейността на полицейските наряди, работна станция за отдалечен достъп (РСОД) и таблет. Освен това в колите ще има и мобилни печатни устройства. Чрез тях, заедно с РСОД, полицейските служители ще могат да издават документи на място за установените от тях нарушения по ЗДвП, както и да разпечатват невръчени електронни фишове (ЕФ) и наказателни постановления (НП).  Освен това автомобилите са оборудване с всички необходими средства за обезопасяване на ПТП – светлоотразителни конуси, светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, полицейска лента, ярко оцветена или с успоредни бели и червени ивици,  бариера (тип хармоника).
В техническо отношение превозните средства са с пет врати, шестстепенна предавателна кутия и норма EURO – 6 (Европейски стандарт за изгорели газове). Имат повишена защита срещу травми при пътнотранспортни произшествия /осем въздушни възглавници и пердета/. Снабдени са с допълнителен акумулатор за захранване на техническите средства. Разходът на гориво е нисък – 4,7 на л/100 км при градски условия и 3,6 на л/100 км при извънградски условия или общо среден разход от 4,0 на л/100 км.

12коли 12коли1 12коли3 12коли412коли2