Реденето на диамантени гоблени е най-новата тръпка, която преминава през домакини и деца в Пазарджик. Удоволствието да редиш мъниста, които грейват срещу лицето ти е значително по-голямо от това да редиш пъзел. Да не говорим, че забравяте за всички житейски проблеми, а някои направо забравят, че имат и друга работа, като например да готвят.

13diamanten-goblen-lilavi-rozi

Поради многообразните въпроси относно диамантените гоблени, предвид, че в града ги предлагаме единствено ние в офис център „Прима“, ще дам малко повече информация, разказва Зоя Стоянова.

 

Схемата на диамантения „гоблен“ е изпечатана на канаваца (вид винил, мушама) и е покрит със залепващо прозрачно фолио. Елементите (диамантите), са сортирани по цветове с номерация и отговарят на символите в схемата (лесно и удобно). Самите те са с размер 3-5 мм и са с кръгла или квадратна форма. Вземат се лесно и бързо с помощта на малко моливче, в което има вид сухо лепило.

13diamanten-goblen-valci2

 

Тоест с докосване на моливчето на диамантчето, то залепва за върха на моливчето. След което като го допрете до лепящата повърхност на гоблена, на съответното му място, то залепва за повърхността (лепящото фолио на канавацата е по-силно от това в специалното моливче).

Готовата мозайка има приятен лек блясък, който се получава от многоизмерната форма на самите диамантчета. Материалът им е пластмасов, тоест след нареждане с течение на годините можете спокойно да измивате гоблена (от прах и т.н., ако нямате предпазно стъкло на рамката). Ефектът на получената мозайка е като гоблен, само че с блясък.