Суеверни ли сте? Тогава си стойте у дома днес, защото тринадесетата крачка може да се окаже фатална за вас. Просто е много заледено и падането на тротоара ви е в кърпа вързано, особено ако се оглеждате да не ви мине черна котка път. Тринадесетата ви дума може също да се окаже фатална, заради това си мълчете.

Стига толкова глупости.

13 – та дата е също толкова обикновена, колкото всяка друга от останалите, в календара. По неясни причини обаче я свързваме с трагични събития. А те се случват и в останалите дни, но ние се вторачваме в комбинацията петък, 13-ти. За щастие през тази година те са само два. Днешният и на 13 октомври.

И сега да видим от къде тръгва поверието, че петък 13-ти е злокобен?

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година. Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Исус бива разпнат.

Историята продължава, когато през 1307 г. на 13 октомври френският крал Филип IV нарежда да се извършат масови арести на няколко хиляди рицари тамплиери, свещеници. Те биват оковани във вериги и обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали докато били изтезавани, а останалите изгорили на клада. Така, преминавайки през времето, датата 13-и в петък се е считала за фатална.

На 13-ти януари 2012 г., петък до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на катастрофата са 32.

Кой се е родил на 13-та дата?

Любопитен факт е, че известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13.08. 1899 година, а Фидел Кастро е роден в петък на 13.08.1926 година.

Още суеверия и факти

В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.
В някои хотели и болници няма стаи, номерирани с числото 13. В някои градове няма и улици с този номер.
Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната, каквато е била целта на полета.
Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Освен петък, 13-ти в някои държави мразят и вторник, 13-ти

В испаноговорящите страни и Италия за ден с лош късмет се счита вторник, вместо петък 13-ти (в Италия още и петък 17-ти). Гърците, също са считали вторник (и особено 13-ти) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден контролиран от Марс – богът на войната, чието име (всъщност на планетата Марс) може да се проследи в името на деня в някои от романските езици – Марди (Mardi) на френски, Мартес (Martes) на испански, Мартеди (Martedì) на италиански.

Превземането на Константинопол от войските на османската империя става във вторник, 29-ти май. На гръцки името на деня е Трити (Τρίτη), буквално преведено трети (денят от седмицата), като се счита, че лошият късмет идва на три. Всеки месец започващ с четвъртък, има вторник 13-ти, а ако в 31-дневен месец има вторник 13-ти, това означава, че в следващия ще има петък 13-и.

Вижте как са „черните петъци“ в следващите години

2018 г. – април, юли, май

2019 г. – септември, декември

2020 г. – март, ноември

2021 г. – август

2022 г. – май