Делегатите на Втория конгрес на ПП АБВ избраха Константин Проданов за лидер на партията при явно гласуване.

15проданов

Това е първата смяна на лидера на АБВ, откакто е създадена през 2014 г. До решението за промяната се стигна, след като досегашният Георги Първанов в края на миналата година обяви, че се оттегля от председателския пост, за даде път на млади хора. Според председателя на ПП АБВ Георги Първанов новият лидер на партията трябва да бъде радикален, а според заместник-председателя на АБВ Румен Петков направените досега номинации за лидер на АБВ показват сериозния ресурс на партията и са гаранция за самостоятелността на новото ръководство.

До 12 януари в централата на партията се събираха номинациите за лидер на АБВ. Предложенията дойдоха от областните и общинските структури на и бяха за Константин Проданов, финансов експерт на АБВ, Николай Илчев, председател на общинската структура във Велико Търново, Ивайло Калфин, заместник-председател, Мариана Тодорова, заместник-председател на парламентарната група на формацията, Марин Киров, председател на правния съвет на партията, Владо Маринов, председател на АБВ Пловдив – област, Румен Петков, заместник-председател, Георги Първанов, лидер на АБВ, Трендафил Величков, член на Изпълнителното бюро на АБВ и говорител на партията.

Първанов, Калфин и Петков заявиха още в началото, че не желаят да се кандидатират за ръководни постове в партията и делегатите на конгреса, 26 от които са от нашия регион трябваше да избират между останалите легитимно посочени кандидати.

За Проданов

15проданов1

Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио. От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки. В последната година на мандата на президента Георги Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. Към момента той е финансист и икономически експерт към ПП АБВ.

Владее английски, руски, японски и френски езици. Проданов е част от ПП АБВ още от самото й създаване. Новоизбраният лидер заяви в първата си реч, че се налага АБВ да се промени радикално. Той обаче бе категоричен, че партията няма да залита в крайното ляво.

Нещо лично за пазарджишкия кандидат

15трендьо

Трендафил Величков е любимият мъж на журналистката от БТВ – Десислава Ризова, става ясно от фейсбук профила му. Те са заедно повече от три години.

След като доброволно се раздели с поста областен управител Величков се завърна да живее в столицата.

Величков е завършил „Финанси и кредит“ в Украйна, специализирал е и „политически мениджмънт и маркетинг“.

Той бе кандидат за народен представител на АБВ по време на изборите през 2014 г., но в Кърджали. След съставянето на кабинета на ГЕРБ бе назначен за областен управител на Пазарджик. Единствен от партия извън управяващата.

Той заемаше поста до 10 май 2016 г., когато подаде оставка заедно със заемащия до този момент поста социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Как стана това – ТУК

Междувременно през есента на 2015 г. бе кандидат – кмет на Алтернатива за Българско възраждане в Пазарджик.