За щастие на природолюбителите катериците не са рядкост в нашата област. Все още ги има и в горите над Батак, в курортния Велинград и дори в Паталеница.

17катеричка

Черните катерици са нормална гледка в Северна Америка.   В Англия също се срещат много черни катерици, наред с червените. Преди години биолозите алармираха, че популацията на черните катерици се е увеличила значително и може да задмине по численост червените катерици.

След Англия черните катерицизапочнаха да се появяват много по-активно и в останалите страни от Европа.

 

Отдъхвали през почивните дни на Цигов чарк разказаха, че са видели черна на цвят рунтавелка, която ги събудила като подхвърляла шишарки на терасата. Животинчето просто си търсело семената и след като ги измъквало ловко от вътре пускало ненужната „опаковка“.

IMG_6907IMG_6906

Фотосесия на катерица са заснели други наши читатели във Велинград. Малко преди Коледа те видели животинката да подскача по боровете край хотела им, а като че специално, за да бъде заснета, тя направила кратка разходка и по циментова ограда.

17катеричка1

Днес друга катеричка зарадва малчуганите от Детска градина „Детелина“. Тя често посещава двора на малчуганите в Паталеница и те с радост я наблюдават, но най-вече през прозореца.