Художникът Тодор Ангелиев от с.Радилово е автор на логото за българското председателство на Съвета на ЕС. Логото съдържа три елемента – кирилицата, българска шевица и българския флаг, подчерта авторът му. Тодор Ангелиев спечели надпреварата, като в обявения на 1 ноември миналата година конкурс са се включили близо 200 творци. Сред тях има и 10 автори от чужбина. Сред най-използваните елементи от авторите са били розата, шевиците и кирилицата. Предложеното от Тодор Ангелиев лого е било избрано след два тура на гласуване, като е събрало 76 от 90 възможни точки.

17лото

20 от проектите за лого са били с роза, с паметника Шипка – 3, с книга – 2, с българското знаме – 9, с ръце – 3, със звезда – 9, 29 са били с българските шевици, с минерални извори -2, с карта на България – 6. Имало e и проекти, повтарящи туристическото лого, с кирилицата са били 21. Имало и такива с хоро, лъв, посланици, цвете, птица, НДК и слънце.

Тодор Ангелиев е роден на 29 ноември 1969 г. в град Пещера. Завършил е Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков през 1997 г. От тогава работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Член е на Съюза на българските художници. Издадени книги с негови илюстрации са Клуб на знаменитите числа, Математика за първи клас, Математика за втори клас, Приказки за деца с поуки за възрастни.

Избраният знак на българското председателство на ЕС ще бъде използван за брандиране на всички събития, свързани с председателството на ЕС в България, включително на летищата, градовете-домакини, върху сувенири и подаръци.