Най-новият политически десен проект „Да, България!“ ще бъде представен и в Пазарджик, това ще се случи на трети февруари.

На седми януари партията проведе своето учредително събрание, което спонтанно събра над 1200 души. Като лидер на новата партия бившият правосъден министър Христо Иванов обясни, че това ще бъде дългосрочна игра, това била причината, поради която формацията ще е сериозна демократична партия, т.е. ще се отанся сериозно към политиката.

Второто обещание бе, че партията няма да забрави каузата си. А ако й изневери, Иванов каза, че ще си тръгне, но не и преди да е сторил всичко възможно.

Третият ангажимент, който пое е, че като лидер ще служи на политическото тяло и ще носи не само отговорността, но и ще се бори то да има човешко лице. “Отиваме на дълъг път и благодаря, че сме заедно“, завърши бившият министър.

За да не бъдат зависими от олигарси и техните интереси от „Да, България!“ ще се издържа само и единствено от дарения направени от членове и симпатизанти.

Само за три седмици дарителската кампания на Да, България събра 115 181 лева, а броя на дарителите вече е 997, като между тях има български граждани от цялата страна и чужбина. В същото време разходите на движението остават ниски поради доброволният труд по учредяването и предоставените от поддръжници безплатно техника и офиси в София. Към 11 януари разходите на Да, България са само 9020 лева, от които основната част – 7210 лева са свързани с проведеното на 7 януари 2017г. учредително събрание.

Събраната досега сума от дарения отдавна надхвърли поставените цели за набиране на 49 хиляди лева за разходи през първите два месеца преди учредяването на партията – PDF. Събраните средства ще се прехвърлят по сметките на партията веднага след съдебната регистрация, което очакваме да се случи през февруари.

Досега в специалната банкова сметка, разкрита с решение на инициативния комитет на името на Христо Иванов и с достъп на още двама учредители до нея, са постъпили 79 400 лева. Левовата равностойност на даренията чрез PayPal – общо 17711 евро – е 34 641 лева. Даренията в брой са най-малко – 1140 лева – и се описват в протокол.

Дарителите са общо 997 души, а средната стойност на едно дарение е малко над 115 лева. Както ще видите от приложените документи (без лични данни на дарителите), има постъпили само няколко дарения на стойност над 1000 лева, като най-голямото досега е на стойност 8915 лева от българин, живеещ в Лондон. За последната седмица има две нови по-големите дарения – 1122 евро от българин от Ню Йорк и 2000 лева от IT предприемач от София. Най-голямата част от даренията са на стойност между 20 и 100 лева.