Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“. Водач, който бъде хванат да управлява без задължителната полица, е заплашен не само с глоба, но и със затвор до една година.

Нарушителите на правилата за движение ще плащат по-високи глоби от 21 януари, когато влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата. Според тях полицията ще има право да отнема номерата на колата, ако шофьорът й кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици или техни аналози.

1. От 0,5 промила до 0,8 – 6 м. без книжка и 500 лeва;

2. От 0,8 до 1,2 – 1 г. без книжка и 1000 лева;

3. Втори път пиян зад волана – до 3 г. без книжка и 2 хил. лв. глоба;

4. Отказ от тест с дрегер или кръвна проба – 2 г. без книжка и 2 хил. лв. глоба.

Освен без книжка и със солени глоби нарушителите в някои категории вече ще остават и без кола за 6 м. до 1 г., защото ще им свалят табелите

Това ще става, когато:

1. карат без книжка;

2. пили са алкохол и дрегерът е отчел над 0,5 промила;

3. потребили са дрога;

4. отказвали са дрегер или кръвна проба.

Освен за шофьорите мярката със свалянето на табелите вече ще важи и за собствениците на автомобили. Много родители дават ключовете за колите си на синове, братовчеди, приятели. Вече ще се замислят дали да го правят, защото, ако шофьорът бъде хванат пиян, остават без возило за 1 месец, въпреки че не са извършили напрушение на пътя. Същото важи и за собственик, който кара пиян, дрогиран, със стара неплатена глоба или с над 50 км/ч над допустимото в населено място. А на тези, които дават колите си на гонкаджии – за 3 месеца. Ако все пак собственикът на колата се изкуши да я кара без табели, той ще остане без книжка от 6 до 12 месеца и ще плати глоба до 500 лв. Ако пак го хванат да я кара в срока на административната мярка – 2 г. без книжка и 1500 лв. глоба.

Криминализирането на участието в гонки не се случи, но промените в ЗДП предвиждат солени глоби за т.нар. хора с бензин в кръвта – 1 г. без книжка и 3000 лв. глоба за участници и организатори. За рецидивисти – 3 г. без книжка и 5 хил. лв. глоба.

Шофирането в насрещното платно по магистралата вече ще се наказва строго. Досега го правиха както джигити, така и водачи, които искат да спестят разстоянието до следващия пътен възел, където могат да обърнат. 1000 лв. глоба и отнемане на книжката за 3 месеца чакат всеки, който се изкуши да го направи. Досега беше от 20 до 150 лв. Освен това е забранено и спирането в аварийната лента.

Заради зачестилите инциденти с млади шофьори, които натискат газта, без да имат опит зад волана, се въвеждат някои ограничения.

Първите 2 г. след получаването на книжката те ще имат 2/3 от максималния брой контролни точки, които лесно могат да приключат с две-три нарушения, дори неволни. 13 допълнителни точки ще се дават, когато изтече 2-годишният срок. Екзотика в новите правила на пътя също не липсва. Ако паркирате неправилно и влезете в магазина например, има вероятност да се окажете с глоба, когато се върнете при колата. Вече няма да е задължително присъствието ви на място. Полицаят ще ви пише фиш или акт и ще го поставя на видно място на стъклото, закрепен за чистачката например.

Забранени ще бъдат и слаломите – внезапното преминаване от една в друга лента на еднопосочното движение.

Също от утре двойно ще бъдат увеличени глобите за превишена скорост. Те ще варират от 400 до 600 лева в зависимост от това колко километра е превишението и дали е в или извън населено място.