За десета поредна година „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари – от 23.01.2017 г. до 27.01.2017 г. и се подкрепя от Кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов.

Мото на кампанията е –

 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 25.01.2017 г. от 13:30 до 15:30 ч. Д-р Прокопи Копев (хирург) ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес.

Продължават профилактичните прегледи с подвижният ехограф в Пазарджик и областта. До момента ехографът беше навсякъде, където ни поканиха и имаше желаещи дами за преглед. По повод инициативата Д-р Теодора Благова (рентгенолог) ще прегледа всички желаещи за преглед на гърдите с ехографа на 25.01.2017 г. от 11:00 до 15:00 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик на ул. „Ал. Стамболийски” № 16. Цената на прегледите е непроменена – 10,00 лв. Записването на желаещите става в центъра или на тел.: 0888/380-308. По време на кампанията през 2016 г. на желаещите потребители и служители на Центъра бяха извършени безплатно профилактични прегледи при различни лекари специалисти.

Подвижният ехограф, дарен на Националното сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници от Министерство на Здравеопазването има за цел да прави профилактика на жените и в най – малките и отдалечени кътчета на България и той напълно изпълнява предназначението си в нашата област. По време на кампанията за борба с рака на гърдата през 2016 г. се прегледаха малко над 1000 жени. На две от тях Д-р Благова откри рак на гърдата.

Проследяват се тринадест жени с открита патология. До момента ехографа в селата от Община Пазарджик беше най-първо в Юнаците и Величково – в читалищата, в Общините – най – напред се прегледаха работещите в Община Пазарджик, а в Областта – в гр. Пещера.

Последваха ги желаещите в с. Дебръщица, Кметство Ветрен, Община Септември, с. Момина Клисура, с. Мененкьово, град Белово, с. Добровница, с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Огняново, Община Батак, с. Лесичово, с. Черногорово, с. Мало Конаре, Община Стрелча, в първото евросело Калугерово, с. Елшица, с. Ивайло, гр. Ракитово, гр. Брацигово, гр. Велинград, беше на разположение на работещи жени в учреждения, учебни заведения, цехове, фирми.

Целта е да се скъси разстоянието на работното място между лекар и пациент. Поради завишения процент на новооткрита патология прегледите с подвижния ехограф ще продължат. Ехографът може да стигне до всички населени места и учреждения, където ни поканят да отидем и има желаещи да се прегледат на място. Със съдействието на областния управител Г-жа Гинче Караминова профилактични прегледи се проведоха и в някои общини на Област Пазарджик.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. Специалистите напомнят, че за ранното откриване на заболяването са важни и редовните профилактични прегледи. Това може да стане чрез установяване на инфекция с вирус, наречен Човешки Папиломен Вирус – HPV. Рискът от развитие на рак на маточната шийка при жени под 30 – годишна възраст е нисък. За това за тях изследването за наличие на активна инфекция с HPV се прави по преценка на лекаря. При жени над 30 години HPV изследването трябва да се прави на практика рутинно, заедно с всяка цитонамазка. За момента това изследване не се поема от здравната каса. В България преди повече от шестнадесет години най-първо профилактични гинекологични прегледи и профилактични прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

Ако с различните образователни програми и разговори за болестта рак и с ежегодните инициирани от нас инициативи и кампании, свързани с необходимостта от профилактика сме научили повече хора да бъдат отговорни за здравето и ако с мисията си сме успели да накараме обществото да приеме болестта, като всички останали болести, успяваме да върнем усмивката върху лицата на болните, да им вдъхнем вяра и надежда, то значи, че сме успели поне малко в желанието си да бъдем заедно в борбата срещу рака!

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1216. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в нашата област са общо 10 091, което е с 222 повече от 2014 г., в т. ч. на първо място 1639 – от рак на млечната жлеза и на второ място – 1537 – от рак на женски полови органи.

След старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г., България се присъедини към повече от 40 държави в света, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Това е  сериозен успех,  имайки предвид препоръките на световни и европейски организации в сферата на здравеопазването, които настояват за въвеждане на ваксините в националните календари на страните и повишаване имунизационния обхват сред целевите групи там, където имунизацията вече е включена.

Целта е минимум 75% от кохортата да бъде ваксинирана, което ще гарантира както здравето на момичетата, така и ограничаване на заболяването.

През последните седем години фокусът в рамките на Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка бе поставен върху създаването на широка политическа платформа и конкретните действия, които следва да бъдат предприети за ограничаване на заболяването в България.