Международният фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”, организиран от Община Пазарджик, ще се проведе от 26 до 29 януари в зала „Маестро Георги Атанасов”. Четиридесет и второто издание на фестивала по традиция ще бъде открито с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер. Гост солист тогава ще е Светлин Русев – цигулка.

Тази година на фестивала ще гостуват именити музиканти от Франция и Гърция, ще се изявят млади български таланти. Публиката на Зимни музикални вечери отново ще се срещне с майсторството на пианистката Мария Принц.

Съпътстващата изложба „Класическата музика върху грамофонна плоча“ ще представи интересна ретроспекция на класически произведения, съхранени върху винил, сред които и записи на симфоничен оркестър Пазарджик. В експозицията ще бъдат представени и някои от най-старите грамофони, съхранени във фонда на Регионален исторически музей. Грамофонните плочи са от фонда на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” и частни колекции.

Откриването на фестивалната програма е в 18,30 часа.

Община Пазарджик по традиция се обърна към местния бизнес за финансова подкрепа на фестивала, който е с най-богата история в културния живот на града.

        24зимни