Огнище на птичи грип беше локализирано в частна къща, намираща се в края на село Лозен. Това е първи случай на птичи грип на територията на община Септември, съобщи кметът Дойчин Анчев. Новината бе потвърдена и от д-р Петко Митев, шеф на БАБХ – Пазарджик. Дядото, който гледа кокошки и патици в задния двор на къщата си е нарушил всички забрани, които сме наложили, каза той. Многократно обявихме, че е забранено животните да се гледат на открито и да се пускат на открито, както и да се оставя храна на открито. Точно това се е случило в Лозен. Чрез храната заразата е стигнала до домашните животни.

Те са били унищожени, а инспекторите проверяват ежедневно дали се спазват изискванията за прибиране на домашните птици и дали в близост до заразените има симптоми за други заболели патици, кокошки и пуйки. Лабораторни изследвания са потвърдили наличието на птичи грип при умрелите животни.

При повторното си идване в селото ветеринарите ликвидирали 13 кокошки, 4 патици и 7 гъски. Всички умрели птици са били изгорени и заровени посред изискванията на нормативите, допълни още кметът на Лозен.

Засега са констатирани случаи на инфлуенца само при диви и домашни птици. Няма данни за заразени хора при този щам на болестта, но потенциалният риск остава, предупреждават от Агенцията по безопасност на храните. От БАБХ предупреждават хората да не приютяват диви птици и да не консумират месото им. Също така трябва да спазват изискванията за превенция.