Иван ДИМИТРОВ, политолог

25dimitrov

Новият президент Румен Радев официално встъпи в длъжност. Радев е човек с много експертен опит в заеманата от него сфера, но малко политически такъв за работата му в политиката.

Без да се навлиза подборно в предизборната президентска кампания, трябва да се отбележи, че той получи подкрепа не само от избирателите от ляво, но и от тези от дясно, както и от хора, които системно не присъстват в политическия живот на страната.

В този ред на мисли, първите задачи пред него не са затруднени единствено от факта, че още от самота начало на поетата отговорност като президент той трябва да състави служебен кабинет, но също така сблъсъкът между партиите, не бива да се случва за негова сметка. Тези задачи ще определят легитимността на институцията и ще дадат облик на понятието обединител на нацията.

Ролята на служебното правителство е да въдвори политическо спокойствие, да даде ход на политическия разум, а не на популизма и заемането на страна към предстоящите парламентарни избори. С избора на кабинет, който ще бъде назначен, като много важни са / служебният премиер, министърът на вътрешните работи, министърът на финансите/ ще проличи доколко има приемственост, доколко има прозрачност, доколко ще се състои един политически коректен процес за организиране на изборите. След като  имената вече са ясни, може да се направят следните констатации:

назначени министри експерти. Хора с богат институционален опит, такива които имат съзнание моделирано през институционалната работа, а не толкова хора, които да търсят последващи политически дивиденти от работата си. С други думи, хора, които разбират отговорността през призмата на свършената работа, а не през партийно позициониране.

кабинет, който не принадлежи на БСП. Президентът дава ход на надпартийността, чрез назначаване на хора с шарен политически облик. Служебният премиер Герджиков е бивш депутат от НВДС. Министрите също са шарени по своята политическа насоченост.

линия на търсене на баланси. От една страна този кабинет показа, че ще работи за уравновесеност и нормалната подготовка за парламентарни избори, а от друга страна политическите сили спокойно могат да работят по кампаниите си, без да се притесняват, че служебният кабинет ще е трибуна за едни и спирачка за други.

Идейният сблъсък между партиите пред стартиращите кампании не изключва една или друга от тях да използва името на президента в търсене на позитиви или налагане на негативи. Тук е втората важна задача на този етап пред Радев. Той трябва да спре такива опити, за да пази легитимността си като президент на всички българи, както и да оправдава дискреционната си власт, която му е дадена по Конституция. С други думи Радев оттук насетне трябва да действа единствено през прерогативите на президентската институция, за да тушира съмненията, че е фигура на БСП, както и да оправдае доверието на хората, които са гласували за него въпреки, че са привърженици на другите партии.