Ана Гройс, PZdnes.com

На пореден прекрасен концерт се насладиха снощи пазарджишките ценители на класическата музика. В рамките на 42-рто издание на Международния фестивал „Зимни музикални вечери професор Иван Спасов“, в концертната зала на общината бе представен камерен концерт,  с участието на три виртуозни дами – соло обоистката на Щатскапелле Дрезден Селин Моане, солофаготистката на Виенската филхармония Софи Дартиганлонг и една от любимките на пазарджишката публика – пианистката Мария Принц. Трите дами изпълниха пиеси на Франсис Пуленк, Жан Франсе и Камий Сен Санс и изправиха на крака ценителите – меломани.

28селин

 

Виртуозните изпълнителки имат завидни биографии. За последните десет години, Селин Моане се смята за един от най-изключителните изпълнители на своя инструмент, а именно обой. Крехката французойка се изявява като солист с всички големи оркестри в света. Родената в Лил, Франция инструменталистка е обявена за изключителен артист, преподава майсторски класове във Франция, Германия и Япония и е един от участниците в известното музикално шоу „Звезди на утрешния ден“.  Другата французойка – Софи Дартигалонг стартира музикалното си образование с китара и кларинет.

Започва да свири на фагот преди тринайсет години и учи във Висшата национална консерватория в Лион. Назначената за главен фагот на Виенската държавна опера и филхармония инструменталистка дава майсторски класове в Япония, Аржентина, Испания, Португалия, Корея и Швеция. На пианото публиката успя да се наслади на изпълнението на Мария Принц. Дъщерята на големия български композитор и диригент Константин Илиев свири с водещи оркестри в цяла Европа. Изнася рецитали в САЩ, Европа и Япония.

Довечера е поредният трети и втори камерен концерт от тазгодишното издание на фестивала. Той е посветен на певческото творчество и талант. Ще чуем изпълненията на Габриела Георгиева – сопрано и Милен Станев – пиано. В програмата са включени произведения на Георги Златев – Черкин, Чайковски, Иван Спасов и Рахманинов. Началото на концерта е от 18:30 часа.