Покрай разселването на полудивите патици, които се отглеждат вече втора година на рибарниците край Септември, тази сутрин забелязахме, че са дошли и пет диви лебеда.

Те са най-едрият род птици в разреда гъскоподобни и обикновено тежат между 3 и 15 кг. Не се гмуркат, но плуват много добре. Летят бързо и стремително.

30лебеди1

Разпространени са в цял свят, с изключение на Антарктида. На много места живеят редом с човека в полудиво състояние или като паркови птици, и по този начин се компенсира намаляването им в естествената им среда на обитание.

Повечето видове са прелетни.

Обитават крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, соленоводни басейни, включително морета, океани.

Живеят по двойки, понякога извън размножителния период образуват ята, смесени с други видове.

Хранят се с растителна и животинска храна, която търсят на дълбочина до метър, метър и половина.

Продължителността на живота им е забележителна, има сведения за лебеди, прехвърлили 50-годишна възраст.