Ана Гройс, PZdnes.com

С изключителен концерт снощи, в зала „Маестро Георги Атанасов“ беше сложен финалният щрих на 42-рото издание на Международния фестивал „Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов Пазарджик 2017“ . Четвъртата фестивална вечер започна със симфонията на Моцарт със солисти Йоан Кьосев – първи обоист на Симфоничен оркестър Пазарджик, Цветомир Коцев – първи кларинетист на Симфоничен оркестър Пазарджик, Теодор Димитров – валдхорна и Петър Кълвачев – фагот. Произведението беше изсвирено под палката на гръцкия диригент Харис Илиадис, който дирижира и „Шотландска“ Симфония №3 на Менделсон.

30Haris-Iliadis

 

Публиката изпрати на крака и с бурни аплодисменти музикантите, които за пореден път показаха истински професионализъм и дариха меломаните с прекрасно изпълнение. В рамките на тазгодишното издание на фестивала, по-рано през деня се проведе концерта матине – с талантливите деца от различни музикални школи в града. На сцената на концертната зала се изявиха възпитаниците на Представителен детски хор „Слава Русева“, школата по пиано към читалище „Виделина“, Детска музикална академия, Градска школа по изкуствата при НЧ “Христо Ботев“, музикалните школи при „Младежки дом“, и училище „Георги Брегов“. Децата показаха любовта си към класическата музика и усвоените умения да свирят на избраните от тях инструменти.

Равносметката от 42-рото издание на престижния фестивал е , че и тази година организаторите успяха да подарят на публиката четири незабравими вечери с прекрасни изпълнения, които успяха да откъснат почитателите на класическата музика от сивотата на ежедневието и да ги пренесат в света на аристокрацията.

30Снимка-солисти-300x225

Следващият голям концерт на пазарджишките симфоници е през февруари – на 16-ти, когато под палката на Маестро Паликаров ще прозвучи монументалната 4-та Симфония на Антон Брукнер.