Непочистени контейнери и кошчета, както и локални сметища са най-често срещаната гледка през почивните дни в Пазарджик. Заради снега и последвалото заледяване голяма част от контейнерите на по-трудно достъпни места не са били почистени навреме, алармираха граждани. Снимките, които са ни изпратили са от района на бул. „Г.Бенковски“ в района на ресторант „Манастира“.

04брокс1

Голяма част от локалните сметища пък са дело на клошари, които ровят в казаните, за да измъкват платмасови бутилки, хартия и метални отпадъци, но за да се доберат до тях, изхвърлят всичко останало на пътя или край контейнерите, контрират от фирмите за чистота. Другият проблем са паркираните на пътя до контейнерите автомобили, които пречат на сметопочистващия камион да спре на място, което позволява изчистването на контейнера. В района на ресторант „Манастира“ редовно нощуват паркирани до дължината на платното коли.

Още в понеделник градът ще бъде освободен от боклуците край кофите, но за пореден път от сметопочистващите фирми умоляват гражданите да не оставят отпадъци край контейнерите. По принцип строителните отпадъци изобщо не трябва да се оставят на тротоара.

Очаква се и голяма част от градските шахти да се задръстят при снеготопенето, заради насипването на прах от изгорели въглища и дърва по тротоарите и пътните платна.