Пролетните празници в Калугерово всяка година започват с един от най-колоритните обичай-Сирни Заговезни –  Джумаловден. Той се свързва с началото на новата земеделска година и е традиционен празник , който се организира от читалището с участието на самодеийци и хора от селото. В ранната утрин на Джумаловден из цялото село се носи бурния звън на чановете и хлопките.

Излизат да играят джумалите и да донесат берекет през новата селкостопанска година. Те са облечени в кози кожи. На главата си имат качул с маска, направена от разноцветни парчета плат. На кръста си джумалите закачват два вида звънци: чанове, направени от бронз и хлопатаи , направени от бакър. В ръцете си носят дървени саби или волски опашки. Магическите действия на джумелите са свързани с трудовата дейност на хората и тяхната надежда за плодородие и богата реколта.

Клатушкането на джумалите означава тежко жито на полето. Падането на зeмята е пожелание за тежка жътва. Когато джумалът те удря със сабята е за здраве, а когато докосва жените и дръвчетата с волската опашка е на плодовитост. Звънците на джумалите прогонват болестите и злото у хората и добитъка. Ако те прескочи джумал, на здаве е. През целия ден джумалите радват хората със свойте игри и магически действия. Те влизат в всеки дом , за да прогонят злите сили и донесат здраве и берекет.

Празникът Сирни Заговезни-Джумаловден е празник не само на кукерите , той е празник и на „прошката” , на чистата човешка съвест. От ранна сутрин на джумаловден във всяко семейство се извършват определени ритуални действия зя прочистване от злото и немотията. Домът се помита , а сметта се запалва , за да изгорят всички болести и злини в къшата и стопанските сгради . Децата прескачат огъня , за да бъдат здрави и щастливи през годината. Жените приготвят богата трапеза , защото това е последния ден , преди дългите Великденски пости.

Когато всички седнат на трапезата , тогава се изпълнява и обичаят-опрощаването. Младите искат „прошка” от по-старите , а те отговарят „Да ти е просто” , като същевременно багославят за здраве и плодородие. Така всички „поглеждат” с надежда в бъдното , защото по-леко се живее , когато ни е простено и са разбрали твоето положение. После идва ред на „хамкането”. На дълъг конец се спеска бяла хълва. Децата , сложили ръце отзад на кръста, гонят с уста да „хванат” халвата. Когато децата се наиграят, конецът се запалва.

По него се гадае. Ако той гори бързо-добра реколта ще има. Ако тлее , не ще е на добро. След всичко това , всички с трепет очакват в домовете си джумалите, които да поиграят, да прогонят злото и да донесат вярване за здраве и берекет в къщата , сред стопаните и домашните животни. Сирни Заговезни-Джумаловден е един от най-обичаните празните в Калугерово , празник на доброто и надеждата. Празнува се от много старо време, но достига до нас не променен и още по колоритен. С всяка изминала година калугеровските джумали се множат.

По този повод ръководстовото на НЧ „Теофил Бейков“ организира Кампания за набиране на средства по повод провеждането на :
X Кукерски Фестивала „Джумалия“-2017г. с.Калугерово.
Средствата могат да се направят по банков път
Банкова сметка:BG 81I0RT60911000168000 ИнвестБанк-АД
и в НЧ „Теофил Бейков-1907″ с.Калугерово
при библиотекар-секретар Пенка Ненчева