В Неделята на Митаря и Фарисея, Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света литургия в храм „Св. Троица“ гр. Белово.

С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик, свещ. Николай Генев, Председател на храма, енорийският свещеник Любомир Чавдаров и свещ. Спес Дичев, служащ в катедрален храм „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик.

В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови приготвените хлябове.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков обърна внимание на днешното литургийно свето Евангелие. Той припомни: „Днес и ние, както митаря и фарисея, дойдохме в храма. Като кого от тях, обаче, ще си отидем? Като гордия фарисей, гледащ чуждите грехове и превъзнасящ се над ближния, или като смирения митар, който макар и грешен, си отиде оправдан повече, отколкото фарисея? И кое го оправда, ако не неговото сърдечно покаяние? Ето, че стоим в навечерието на благодатното време на Великия пост. Нека всички тръгнем по този нелек път със съзнанието за своята греховност, нека и ние в свое време застанем пред лицето на Бога и изповядаме греховете си. Нека и ние просим и викаме: „Боже, бъди милостив към мене, грешния!“ Само така ще се удостоим да седнем на Господнята трапеза и ще вкусим рая още тук“. Той завърши с думите: „Изпълнявам своя синовен дълг към правоправещия архиерей на богоспасаемата ни Пловдивска епархия, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и ви поздравявам отечески от негово име с днешния празник. Бъдете уверени, че той се моли за всеки един от нас, така щото настъпващият пост да бъде лек и спасителен за всички нас“.

Енориашите от гр. Белово с радост посрещнаха скъпия гост, който служи тук за пръв път от епископската му хиротония. От тяхно име и от името на църковното настоятелство отец Николай поднесе на архиерея саксия с цветя, които той да посади в Баткунската света обител за молитвен спомен от жителите на града.

Празникът завърши с многолетствие.

Какво е петохлебие?

06петохлебие

Петохлебието е християнски обичай за раздаване на храна на вярващите. Петохлебието, както подсказва и името му, е свързан пряко едно от чудесата, направени от Христос. В библията е описано как Спасителят успял само с пет хляба и две риби да нахрани хиляди души.

Мнозина смятат, че то е остатък от раннохристиянска агапа или вечеря на любовта, практикувана около I-II век след Христа . На нея вярващите се събират да славят Господ, а когато приключвали с молитвите си се подкрепяли с хляб и вино.

По онова време по-богатите пристияни раздавали на по-бедните си събратя по вяра хляб, вино, пшеница и елей. Петохлебието (храненето) се извършвало веднага след всенощното бдение, в края на великата вечерня. Всеки от присъстващите получавал хляб и вино, след което не консумирал нищо до сутринта.

И днес петохлебие се извърщва все още на много места у нас. За да вземат участие в него се препоръчва вярващите да носят в църквата в деня на петохлебието 5 бр. квасени питки без яйца, сирене и животинска мазнина, червено вино, зехтин и неварено жито.

06петох1 06петох2 06петох3 06петох4 06петох5 06петохл