Ана Гройс, PZdnes.com

С двудневен преход до хижа Равно боре в Родопите бе дадено началото на новия туристически сезон от планинарите на ТД „Незабравка“, гр. Септември. Изходен пункт за маршрута беше местноста Варварски минерални бани, от където по заснежен  коларски път за около 2 часа и половина се достига до хижа Равно боре, намираща се на 950 метра надморска височина. Хижата е единствената на територията на община Септември и е добре позната и предпочитана от планинари от цялата страна, заради лесният достъп до нея при всякакви метеорологични условия, особено през зимния  и пролетен период и разбира се заради гостоприемството на хижаря Георги Шенкин от септемврийското село Варвара.

08септ

И този път в планинския преход се включиха младите природолюбители от клуб „Млад турист“ към Гимназията по строителство и архитектура в Пазарджик, които вече са членове на ТД „Незабравка“.  Една от целите на мероприятието бе обсъждане на проекто – плана за излетите на дружеството през настоящата година. Бяха определени датите на лятното екскурзионно летуване в Пирин и изкачвания на планински първенци.

08септ2

До края на деня младите туристи успяха да си подготвят сами вкусна вечеря, да съберат дърва, въпреки дълбокия сняг, и да запалят лагерен огън. До късно през нощта хижата бе огласяна от популярни български песни.

На следващия ден част от групата се отправи към местността „Портата“, монолитна скала, от където се открива невероятна гледка към Чепинското дефиле и западната част на рида „Каркария“. В района на портата се намира едно от любимите места на жителите на Варвара -„Бабката“. Това е единственото находище на свободно растящи кокичета в източния дял на рида Алабак. Тази година някои от тях вече са показали своите прелести, а само след седмица мястото ще бъде покрито с бял килим от предвестниците на пролетта.

08септ3

Следващият двудневен преход на планинарите от „Незабравка“ ще бъде до хижа Куртово край Юндола. В случай, че метеорологични условия са подходящи туристите планират зимно изкачване на връх Белмекен, в чест на празника на жените.

08спт1