Специална конференция посветена на Свети Лука Симферополски ще се проведе в продължение на двата почивни дни в Пловдив, съобщиха от тамошната митрополия. Участие ще вземат и пазарджишки свещеници, потвърдиха от Архирейското наместничестово.

Повод за събитието е фактът, че мощи на светеца, който по професия е бил хирург, преди да се замонаши,  бяха подарени на Пловдивската митрополия миналата година. Богородският епископ Антоний от Руската православна църква ги донес в града под тепетата. Мощите са дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи.

На 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец. Светите мощи се съхраняват в храма и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. На 22 ноември 1995 г. Светият синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

Програма

Събота, 11 февруари

9.00 ч. – Откриване в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в град   Пловдив– Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

9.30 ч. – Доклад на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на тема „Свети Лука, пастирят-мъченик”.

– Представяне на книга с чудесата на св. Лука от протоиерей Михаил Ковачев, издание на Ловчанската света митрополия

10.30 ч. – Представяне на книгата „Светителят-хирург“ – издание на Пловдивска света митрополия от доц. д-р Николай Янев (Лицево-челюстен хирург в Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в Департамента „Глава и шия“ на Royal Derby Hospital – Великобритания).

11.30 ч.  – Представяне и прожекция на филма „Светителят -хирург“ на Ангел Бончев

    17.00 ч. – Тържествен концерт ще бъде изнесен по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай.

Входът е свободен

Неделя, 12 февруари

  9.00 ч. – Архиерейска съборна света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ – с изнасяне на светите мощи на св. Лука за поклонение.