В с. Виноградец отбелязаха тържествено Трифон Зарезан. Областният управител Гинче Караминова поздрави лозари и винари с празника.  

11гинче1

Жители и гости на септемврийското село Виноградец отбелязаха тържествено предстоящия Трифон Зарезан. Всяка година местните винопоризводители посрещат празника с богата фолклорна програма и много гости, които отпиват глъдка червено вино с пожелание за здраве и богата реколта.

            „Гордеем се с произведените от вас вина, които са достойни за всяко национално и международно виноизложение”, каза в приветствието си областният управител Гинче Караминова и пожела на лозарите и винарите здраве и успехи, слънчева и плодородна година. Своите поздрави отправиха кметът на Виноградец – Елинка Благова и кметът на община Септември – Марин Рачев. От центъра на селото, празничното ществие се отправи към лозарския масив, където беше извършен и традиционният ритуал по зарязване. Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Димитър от местния храм „Св. Архангел Михаил”.

11гинче2

В седмицата преди празника, в местната „Галерия на виното”, за пореден път се проведе дегустация и конкурс за най-добро вино реколта 2016г. Победителите ще участват в традиционния общински конкурс „Празник на виното 2017.” За цар на виното тази година, местните винопроизводители избраха Крум Кърджев, който дари качествено червено вино за днешния празник.