Не случайно избрали Свети Трифон за покровител на Брестовица. Лозите са поминък за този край още от тракийско време, когато с вино измолвали щедростта и благоразположението на боговете. Днес в селото има две изби, като всяка от тях може да се похвали с качествено вино, достойно за трапезите от тук до края на света. На 14 февруари мало и голямо отбелязва празника, който слага край на зимата и води стопаните към полето, където отново трябва да започне стопанската година.

11бакхус

Не напразно свързват образа на светеца Трифон с трансформация на старите богове Сабазий, Дионисий, Бромий, Бакхус, Ликург. Лозарският празник на св. Трифон продължава стара земеделска традиция в нов вид, с християнизирането на източноевропейските територии. Не случайно началото на месец февруари е онзи календарен период на границата между зима и пролет, в който са съсредоточени преходните карнавални игри, свързани със събуждането на вегетацията и с умиращите и отново възкръсващи богове на природата.

На половин час път от Пазарджик гостоприемна Брестовица днес събра хора от цялата страна, защото в бутикова изба Vila Vinifera се състоя празник в чест на Свети Трифон. В слънчевия съботен ден, дворът на винарната се изпълни с гълчавата на над двеста приятели на любезната домакиня Росица Касабова.

По традиция тържеството започна с водосвет отслужен от местния свещеник, а в изпълнението на „Многая лета“ се включиха и присъстващите

ТУК

11брестовица5

Сгушена в сърцето на Родопите-село Брестовица, избата е създадена през далечната 1936 година. Построена е от немски архитект, чието име се губи някъде във времето, но намерените архивни чертежи и документи го потвърждават и създават усещането за висок професионализъм. Първото ѝ име е „Мискет“. От тогава до днес избата никога не е спирала да работи и винаги като бутикова, за специални клиенти и гости с лимитирани серии вино. В избата работят хора, които не само обичат работата си, но и живеят с преобразяването на течността от шира до вина.

IMG_7382

Гордеем се с всяко произведено от нас вино. Собствените ни лозя ни дават възможност да се грижим за гроздето по най-добрия начин и спрямо опита ни назад в годините, климатичните условия и географското разположение на земята ни. Разполагаме с масиви от мавруд, мерло, каберне совиньон, мискет, мускат, шардоне, траминер и желание да произвеждаме удоволствие за вкусовите ви рецептори.

IMG_7380

Това че клиентите ни и нашите почитатели и приятели ни гласуват доверие, ни кара да бъдем още по-внимателни към всяка чепка, зърно или бъчва. Защото за нас виното е религия, в която Богът сте вие, доволни от вкуса на червената течност, казва собственичката Росица Касабова.

Вино – греяно, а и във всичките му останали разновидности посрещна гостите, а масите бяха отрупани с погачи, сирене, месо и много други вкусотии, специално приготвени за празника.

За отличното настроение на присъстващите се погрижиха танцьорите от ансамбъл „Тракия“ – ТУК

IMG_7413IMG_7415IMG_7416IMG_7418IMG_7419IMG_7420IMG_7419IMG_7425IMG_7430IMG_7434IMG_7436IMG_7437IMG_7440IMG_7442IMG_7443IMG_7447IMG_7449IMG_7453IMG_7457IMG_7459IMG_7460IMG_7461IMG_7464IMG_7468IMG_7469IMG_7470