Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров ще пристигне в петък в Пазарджик, за да открие Образователен център в Културен център на «Българска асоциация Витязи – Хан Аспарух» и провеждане на беседа с деца на тема «Дипломацията – от минало до настояще».
Събитието е насрочено за петък, в 10 часа и ще се състои в сградата на Културния център на Асоциацията в областни град.
След това посланик Макаров ще се срещне с кмета на града – Тодор Попов, а малко по-късно и с областния управител Гинче Караминова. За 13 ч. е насрочен разговорът му с представители на неправителствени организации от Пазарджик и региона. Тя ще се проведе на паметника на ген. Брок, където ще бъдат поднесени цветя и венци.
Посланик Анатолий Макаров е роден на 31 октомври 1951 година. Владее английски и холандски език. Заема различни дипломатически служби от 1977 година.
От 1994 до 1998 година е старши съветник в Постоянното представителство и заместник постоянен представител на Русия в ЕС. От 1998-1999 година е заместник-директор на Четвъртия европейски департамент на външното министерство на Русия.
В периода 1999-2002 година заема длъжността заместник-директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество към ведомството. От 2006 до 2012 година е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. От 2012 година е директор на Департамента за работа със съотечествениците към руското външно министерство.