След едногодишно прекъсване на традицията за връчване на литературната награда „Милош Зяпков“ през 2016г., тази година на празника на гр. Ракитово отново ще бъде връчен приз за принос в българската художествена словесност. Кметът на Общината г-н Костадин Холянов на среща с брата на Зяпков-Костадин Зяпков и литературния критик Никола Иванов в петък, 3 февруари 2017 г., заяви че сума от 4 000 лв. ще бъде заделена от бюджета на Община Ракитово за провеждането на конкурса.

През 2016г. не бе обявен конкурс поради влошеното финансово състояние, в което се намираше общината и висящите делата при Международен арбитражен съд при Алианс за правно взаимодействие гр. София. След решаването на съдебния спор в полза на Общината, договаряне на разсрочено плащане на съществуващите задължения и постепенно стабилизиране на финансите, в края на месец февруари 2017г. отново ще бъде обявен конкурс.

Наградният фонд ще бъде разделен на: една национална литературна награда за публикувана през предходната година книга или цялостно творчество, три награди за поезия, проза, хумор и сатира на ученици от Пазарджишка област и поощрителна награда за участници от Община Ракитово.

Организатори на конкурса са Община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на писателите в Пазарджик и Образцово народно читалище „ Будилник 1898“-гр.Ракитово. Братът на поета Милош Зяпков-Костадин Зяпков изрази удовлетворение от срещата с кмета на Община Ракитово Костадин Холянов и благодари за решението да бъде съхранена създадената културна традиция.