Ана Гройс, PZdnes.com

Тази вечер пазарджишкият симфоничен оркестър кани любителите на класическата музика на поредния симфоничен концерт.

От 18:30 часа в зала „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучи монументалната 4-та Симфония на Антон Брукнер. Рядко изпълняваното произведение на австрийския автор ще бъде дирижирано от маестро Григор Паликаров. В „Романтичната” симфония № 4 най-ярко се проявяват особеностите на мирогледа на Брукнер, характерните черти на неговата творческа натура.

Неговите симфонии се смятат за емблематични за финалния етап на австро-германския романтизъм, заради техния богат хармоничен език, комплексна полифония и значителна дължина. Австрийският композитор изхожда от инструмента, който е познавал най-добре – органа, затова и мелодиите му никога не са сами за себе си, а са повод за формиране на звукови пластове, вибриращи с широко дихание струнни, дървени между идилията и пасторала, бляскави мощни медни.

Според специалистите да се изпълнява симфония от Брукнер е изпитание както за диригент и оркестър, така и за публиката. А за България е цяло събитие. Брукнер може да бъде и еклектичен, и неповторим. При него масивни симфонични блокове се редуват с най-нежна и възвишена лирика, с отблясъците на прословутата виенска елегантност. Въобще – чудесна възможност за оркестър и диригент да покажат на какво са способни.