От 18.00 часа, тази вечер в голяма зала на НЧ“Васил Петлешков – 1874“ безплатно ще бъде представен спектакълът на ДКТ  Пазарджик „Великденско вино“ по Константин Илиев.

17великденско

На връх Великден, църквата на поп Кръстю е празна… В нея освен свещеника е само неговия ням клисар Гечо… Съмнението, че виното му за причастие е отровено кара попа да търси някого, който да го сподели с него. Това е повод той да се върне към славното и страшно време на залавянето на Дякона и да изрече пред немия си слуга своите обвинения към ловешките комитетски труженици…Спектакълът е апология на най-великия българин. Едновременно с това поставя  въпросите за конформизма и саможертвата, за познаването на нашата история и за митовете, създадени във времето. Публиката ще бъде провокирана отново да препрочете изпълнените с величие и страдание страници от борбата за националното ни Освобождение.

 На 19 февруари от 11.00 часа в село Равногор ще бъде открит бюст – паметник на Апостола. По-късно с полагане на венци и възпоменателно поклонение ще бъде почетена паметта му и в гр. Брацигово.