Руският посланик Анатолий Макаров посети вчера и гробищния парк на Пазарджик.

Точно на гърба на Ритуалната зала има няколко плочи. Върху тях са изписани руски имена, кои са тези хора и защо костите им завинаги са останали в Пазарджик?

Отговор на този въпрос дава историчката Бистра Риндова:

18бистра риндова

Костите на опълченеца Никифор Зеленский (1855-1941), участник в Руско-турската освободителна война (1877-1878), повече от 20 години се съхраняваха, заедно с още пет сандъчета с кости, в подземието на Ритуалната зала в гробището на гр.Пазарджик, след закриване на гробищата в Петковския квартал.

През 1988 г.,след като ги открихме, по мое предложение и от името на моя експедиционен отряд при някогошното Средно милиционерско училище, Общинският съвет в гр.Пазарджик поръча паметни плочи, които бяха поставени зад Ритуалната зала, в присъствието на Казимира Зименцкая от Астрахан, сестра на починалия ст.л-т.К.Гвоздев, която ние успяхме да издирим.

На плочите са изписани имената на Никифор Зеленский, Владимир Акинтов(1896-1945),белогвардеец, Надежда Коклушина, ранена в Сърбия, починала в Пазарджишката болница(1945), на двама неизвестни съветски войни и на ст.л-т.Константин Алексеевич Гвоздев(1923-1945), зам.командир на 28 гвардейска минометна бригада, дислоцирана в гр.Пещера, починал в катастрофа при потушаване на пожара в горското стопанство(1945).