Грабежите в обменните бюра, казина, офиси и букмейкърски пунктове в Пазарджик не са от вчера, проблемът е, че повечето хора научават за тях и нагарчащият вкус, който остава за ограбените. Но не са наясно, че има множество предотвратени грабежи.

Пазарджишки криминалисти вероятно вече са се отказали да разследват случая на въоръжен грабеж, който стана в началото на октомври 2009 г.  в обменно бюро в областния град. Тогава в него нахлули двама маскирани и въоръжени мъже. Единият от тях ударил 35-годишната касиерка, след което нападателите обрали цялата налична сума в различна валута от металната каса и избягали с 50 000 лв. Офисът бе на Уестърн Юнион.

През 2010 г. бе  извършен е въоръжен обир на златарски магазин „Ел Дорадо” в Пазарджик. В деня на кражбата около 10 часа в полицията бе получен сигнал за това, че три маскирани и въоръжени лица са влезли в затарския магазин и са извършили грабеж на златни накити. Грабителите са били въоръжени с пистолети. Все още не е ясно, дали и тримата са били с оръжие. Магазинът разполагаше със сигнално охранителна техника на частна фирма. Магазинерката бе успяла да сигнализира за грабежа с паник бутон. Нападателите са влезли в магазина през базистена от към ул. „К. Величков“, като са преминали разстоянието от около 50 метра маскирани. Единият от тях е бил с мотоциклетна каска, останалите двама са облечени със суичери с качулки. Грабежът все още не е разкрит.

В същата година обаче бе предотвратен грабежът на златарски магазин в началото на кв. „Изток“, цяла нощ служителите на БОП бяха висели по покривите на околните сгради, за да изчакат нападателите и да ги хванат в крачка.

Началото на юни 2011 г. отново има успешен грабеж. Той е извършен около 6.00 часа сутринта. Маскиран мъж с черни дрехи и качулка, висок около 1,80 м, бе опрял пистолет в главата на един от охранителите и е успял да вземе нощния оборот на заведение в размер на около 1 108 лева. Извършителят е само един. Обирът бе извършен в казино в Пазарджик, намиращо се срещу спортната зала „Васил Левски“ в града.

През март 2012 г. полицията успя да предотврати въоръжен грабеж в Пазарджик. Тогава младо семейство с четиригодишно дете бе примамено в покрайнините на града, в м. „Писковец“, за да закупят лек автомобил на изгодна цена. Двойката се подвела чрез фалшива интернет-обява. Сделката е трябвало да стане в 19 часа. На уговореното място обаче ги чакали четирима маскирани мъже с пистолети. Те поискали определената за колата сума със заплахата, че ако се възпротивят детето ще пострада. За изненада на семейството, в този момент се намесила полицията.

Четиримата мъже са следени, заради получен сигнал, че планират въоръжен грабеж на пощенски клон. Задържаните са между 18 и 20 години, трима от тях са криминално проявени. Иззети бяха два газови пистолета, боеприпаси, белезници, ръкавици и маски.

През декември 2015 г. бе направен въоръжен грабеж от офиса на Спас Спасов в Индустриалната зона на града. Тогава имаше и двама пострадали, но по горещи следи бяха открити извършителите на грабежа. Сега и четиримата чакат развоя на съдебното дело, единият от тях е с аржентински паспорт.

Въоръжен мъж е извършил грабеж на букмейкърски пункт в Пазарджик, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов на 8 януари 2016 г. Първоначалната информация стигнала до полицията бе, че около 20:40 часа непознат мъж е влязъл в букмейкърски пункт в центъра на града, заплашил с пистолет работещия там служител и откраднал 4 хил. лева.

Служителят първо сигнализирал на собственика на букмейкърския пункт, а след това полицията. Пост фактум се оказа, че служителят е задигнал сумата, проиграл я на хазарт, а след това се опитал да инсценира обир. Не е вкарал в сметките си охранителните камери, които не са потвърдили и думичка от скалъпената история. Напротив, заснели са как самият той взема парите от касата.

Най-пресният грабеж се случи преди два дни, от обменно бюро на бул. „България“, трима нападатели плячкосаха 90 000 лв. Има изгледи престъплението да бъде разкрито.