Ана Гройс, PZdnes.com

Над 20 похода и неколкодневни преходи в Родопите, Витоша, Пирин и Рила са осъществили любителите на планината от ТД „Незабравка“ град Септември през миналата година. Това стана ясно от отчетния доклад за дейността на дружеството за 2016-та. Планинарите са посетили над 30 туристически обекта от местно, регионално и национално значение, имат  5 участия в национални мероприятия и 3 работни срещи за определяне на национални стратегии за развитие на туризма.

Едни от най-мащабните прояви на планинарите са откриването на туристическия сезон с двудневен преход до хижа „Равно боре“ , участието в 56-тия Национален поход на жените в Стара планина, юлското екскурзионно летуване в Родопите, по време на което за 10 дни над 30 туристи обходиха хижите „Перелик“, „Ледницата“, „Чаирски езера“, „Триград“ и „Ягодина“, както и есенното участие в международната среща с планинари от Македония, България и Сърбия в село Баня, Македония. Туристическо дружество „Незабравка“ е основано преди вече 15 години.

Ръководи се по устав от Управителен съвет, дейноста си осъществява по годишен план. Основната цел, която са си поставили любителите на планината е популяризиране на туризма сред всички възрастови групи в община Септември, като начин за активен отдих и природосъобразен начин на живот. Към дружеството има изградени клубове за млади туристи сред учениците – в училище „Христо Ботев“ Септември и ПГСА гр. Пазарджик.  През миналата година представители на ТД „Незабравка“ взеха участие и в работни срещи на Областната администрация на Пазарджик, във връзка с изготвяне на Стратегия за развитието на туризма на регионално ниво.

28незабравка1

Заместник – председателят на „Незабравка“ Евгени Попов изнесе лекция за опита на дружеството при работа с учащи, работна среща във Велинград с министъра на туризма от второто правителство на Бойко Борисов – Христина Ангелкова по въпросите на туризма, работна среща с актива на туристическите дружества от южна България, организирана от БТС в гр. Пловдив, по повод основаване на Планинска спасителна служба в Пазарджик. Всички прояви се документират с фото и видео материали, отново в унисон с целите на дружеството за развитие и рекламиране на туризма. Този метод на работа прави ТД „Незабравка“ изключително популярно в туристическите среди в България и е сред най-добрите рекламни визитки на град Септември.