Ана Гройс, PZdnes.com 

 На 1 март малки и големи се закичват с мартеници за здраве, но на днешния ден почитаме паметта и на една достойна християнка и мъченица.  

На днешния ден Православната църква почита паметта на Света преподобна мъченица Евдокия. На първи март освен Мартин и Марта имен ден празнуват и всички, които носят имената Евдокий или Евдокия. Света мъченица Евдокия живяла в сирийския град Илиопол. Тя била богата и изключително красива жена, но водела разгулен начин на живот.Това продължило до момента, в който съдбата я срещнала с монаха Герман.

Двамата били отседнали в една и съща страноприемница и ги деляла само една стена. Докато красивата Евдокия се опитвала да заспи след поредния гуляй, чула как монахът четял откъси от Светото писание, молел се за душата си, а думите му трогнали разгулната жена. До този момент тя не си давала сметка, че начинът на живот, който води е лишен от смисъл, след като задоволява само плътта, а душата остава незаситена. На следващата сутрин Света Евдокия отишла при  монаха Герман и го помолила да й обясни повече за душата, за Царството небесно и за Господ.

Герман казал на Света Евдокия, че не е грях ако един човек е богат, особено ако е получил своето богатство, след като се е трудил. Онзи, който е забогатял по нечестен път ще бъде жестоко съден. Грях е, когато богатият човек се вълнува само от своето богатство и забрави за Бога, продължил монахът Герман. Толкова впечатлена от думите на монаха, Света Евдокия била готова да остави цялото си богатство на Всевишния, за да приеме душата й в Рая.

Преподобният Герман посъветвал Света Евдокия да раздаде своето имане на бедните, да се покае за своите грехове и до получи Свето Кръщение. Монахът Герман накарал Света Евдокия да се усамоти някъде и в продължение на 7 дена да се моли по цял ден и да пости. На 7-я ден той отишъл да види какво прави послушницата. Заварил Света Евдокия доста отслабнала и със сенки под очите, защото почти не е спала, но въпреки това очите й сияели от щастие.

Разказала какво видение имала. Дошъл при нея Ангел от Небесата и я взел. Завел я на едно място, където имало много светли души. Те се обърнали с името „сестро“ към нея. Но са появил и дяволът. Започнал да я дърпа и искал да я свали долу в света на порока. Ангелът дърпал душата на Света Евдокия нагоре, дяволът надолу. После се чул глас, който казал, че Господ обича каещите се. При тези слова дяволът изчезнал на момента, а Ангелът я върнал обратно.

След това Света Евдокия помолила монаха Герман да я отведе в някой манастир, в който да живее благочестиво. Минали години. Заради смирението и вярната служба, Света Евдокия получила чудотворна дарба. Тя се прочула, но тази слава и донесла мъченическа кончина. По времето на император Адриан било предприето поредното гонение над християните. Света Евдокия била изправена пред съда. По заръка Свише тя признала, че е християнка и че никога няма да се отрече от своята вяра. Била осъдена на смърт – разсечена с меч, защото разпространявала християнството. Това се случило на 1 март 126 г.

На днешния ден имен ден празнуват Евдокия, Марта, Мартин, Мартина.