78 са сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които са се запътили към Народното събрание. Това показва проверка на Комисията по досиетата, а резултатите бяха обнародвани днес. За 9 от обявените кандидат-депутати комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежност към службите и след промените от 10 ноември. Проверени са общо 4060 кандидати за народни представители. От тях 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като вече са проверявани при заемането на други държавни и обществени длъжности.

Партиите с най-много, 16, кандидати за депутати, служили в Държавна сигурност, са БСП и Движение „Българска пролет“, което бе регистрирано от бившия депутат от ПФ Велизар Енчев. В листите на ДПС са открити 9, а в тези на Обединените патриоти – 8.

От нашия избирателен район се кандидатира водачът на „, БСП за България“, но от гражданската квота – Славчо Велков,  бил е секретен сътрудник – агент на ДС в I -во и III – то главни управления.

Кандидат е за народен представител в 13 МИР – Пазарджик и 25 МИР-София, издигнат от ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“ е и ексщатен служител на СГУ на МВР – ДС, роденият в Калугерово – Спас Благов.

Към органите на ДС е бил и роденият в панагюрското село Баня Христо Дунчев, той се кандидатира за народен представител в 13 МИР – Пазарджик и 28 МИР-Търговище, от „Партия на Зелените”.

Сътрудници на бившата Държавна сигурност има и в списъците на ГЕРБ. Един от тях е бивщият конституционен съдия Георги Марков. Бивши агенти са открити в листите на почти всички основни партии – в ДОСТ, АБВ, дори РБ, „Да, България“ и „Нова република“. От коалицията на Радан Кънев реагира светкавично и призоваха кандидата си Минчо Минчев, който е кандидат в Търговище, да се оттегли от листата. От „Нова република“ обясниха, че той е подписал документ, че не бил част от ДС и го обвиниха, че е излъгал избирателите. Малко по-късно и РБ призоваха своите кандидати с картончета да се оттеглят от листите. „Да, България“ обявиха, че техните ще бъдат извадени от състезанието за парламента.