Акция „Освободи дърво от мартеница“ стартираха днес приподолюбители от Пазарджик, съобщи Ани Стойкова. Ето за какво ни призовават защитниците на природата.

„Ето, че изминаха традиционни дни на носенето на мартеници. По стар български обичай ако не видиш щъркел – значи, закачи си мартеницата на цъфнало дърво, която според вярванията, ще донесе плодородие и обилен плод.

Така стотици дръвчета се оказаха обкичени с множество мартеници от най-разнообразни материали, форми и цветове. общото между всички тях е това, че след пек и дъжд те ще се превърнат в обща текстилна или пластмасова мръсна маса развявана от вятъра.

Какво причинява този акт за самите дървета? Отговор дават миналогодишните мартеници, впили се здраво в стволовете и клоните на растящите живи дръвчета. Структурата на дърветата е много близка до тази на нашата кожа и също се нарича тъкан.

Дърветата имат различни функции на тъканите си, една от тях е калусната. дърветата започват да произвеждат тъкан, там където имат рани. Затова и дърветата в градовете имат толкова странни форми. Ние ги изполваме, като стълбове и неудушевени предмети, които могат да ни служат за различни дейности. какво обаче причиняват мартениците на дърветата?

Разбира се, впиват се в тъканта им и образуват пръстени, което пречи на нормалния им растеж. затова – не бъди жесток! Вземи ножица или макетно ножче и махни мартениците от дърветата- нашите мълчаливи, бавноподвижни приятели, даващи ни кислород. къде- в твоя град, пред дома ти, в близката градинка, до твоя офис; кога – по всяко време, когато можеш. не чакай награди или първенство. важното, е че си станал осъзната личност, практикуваща живот в хармония с природата.“