Обновената сладкарница „Венеция“ отново отвори врати в Брацигово. Тя се помещава в сградата на построеното първото читалище в града.

10венеция1

Това духовно средище е основано през 1874 година от видния революционер Васил Петлешков, който е и първият негов председател. В предосвобожденския период в читалището се провеждат заседанията на революционния комитет, създаден от Бенковски. В него се четат вестници, поставят се пиеси, разучават се новосъздадените по стихове на Ботев, Стамболов и други поети революционни песни, които без съмнение повдигат духа на угнетяваното българско население.

С течение на времето сградата му се превръща в склад за оръжие, там се събира и храна за бъдещите въстаници и техните семейства, а читалищните дейци, като едни от най-просветени жители на селото и възторжени радетели на българското освобождение, са в първите редици на въстанието. След Руско-турската война от 1877-1878 година, донесла така дългоочакваната свобода на българите, името на читалището често е променяно, докато през 1897 година то бива наречено „Будилник“, като запазва това име 1951 г.

След построяването на сградата на Културен дом в града, читалището се мести в него. А в настоящата сграда, вторият етаж къщо става хранилище на книги и място за сбирки на местните писатели.

На първият етаж е създадена сладкарница, която често е и място за представяне на нови книги на автори от цялата страна. Заведението бе затворено поради необходимостта от ремонт преди няколко месеца, но почитателите му вече могат отново да се радват на градината и сладкарницата, обявиха наемателите.