16 групи от 11 града, с 18 представления с 214 участници, чиято изява ще видим на сцената в Младежкия дом, равносметката съобщи директорът Инна Церовска по време на пресконференция посветена на поредното издание на фестивала „Океан от любов“, който започна на 8 април и ще приключи утре.

Богатата програма представя разнообразни спектакли от градовете Пазарджик, София, Пловдив, Варна, Раковски, Стара Загора, Петрич, Самоков, Габрово. Театралните експерти, които ще разискват конструктивно спектаклите на Кръглите маси са актьорът и режисьор Гьорги Георгиев – Áнтика и актьорите Христо Пъдев, Алиса Атанасова и Весела Бабинова. (Визитки), съобщи Инна Церовска.

Пред журналистите застанаха и хората, които случват фестивала – Георги Георгиев – Антика, Христо Пъдев, млад талантлив и емоционален актьор, Тодор Димитров, с който работим от 15 години насам, той е партньор в спектаклите в Паталеница и тази година отново ще бъдем заедно в Шекспировата школа, каза Церовска. Младите дами в журито са две актриси, които споделят опита си с младите участници, те много добре знаят колко е трудно да излезеш на сцената и да приковеш вниманието на публиката, този опит пренасят Алиса Атанасова и Весела Бабинова, на младите любители на театралното изкуство.

Благодарение на община Пазарджик и разбирането на кмета Тодор Попов, че трябва да се работи с младите хора, ние развиваме фестивала. Благодаря на кмета, на Гергана Табакова и на Диляна Матакиева, които изцяло ни подкрепят, подчерта Инна Церовска.

Георги Георгиев -Антика заяви, че е благодарен за участието си като модератор на кръглите маси.“Там ние обсъждаме това, което сме видели на сцената. Даваме посоки и съвети на младите театрални хора, които имат интерес към сцената“, каза той.

Христо Пъдев отбеляза, че всички деца се занимават с любов с това, което правят, а работата на специиалистите е да ги насърчават. Смисълът е децата сами да направят оценка и да овладеят магията на театъра.

Фестивалът не е със състезателен характер и наградата в края е комплект от драматургични текстове. Тази година издателството е „Скалино“, а автор на текстовете издадени  от тях са Светлана Дичева и Мая Кисьова. Гост на пресконференцията бе и радиожурналистът Светлана Дичева, едната от двете авторки. Тя изказа своите впечатления от видяното по време на фестивала. Изказа и адмирации за фестивала, който според нея е много полезен за младите хора и моделирането на техните възприятия за изкуство.

Режисьорът Симе Гаврилович и директорката на театъра в Щип Вишна Ангелова, също бяха участници в пресконференцията.

Водещи на театралните ателиета тази година са Тодор Димитров – режисьор, Симеон Гаврилов (Македония) в (Програма Drama Lab – „Шекспировият стих и словесното действие“) и Ованес Торосян (Актьорско майсторство за кино).

10 април

10.00 часа  –  Театрална формация „Движение“ – Природоматематическа гимназия

„ Академик Ив. Гюзелев“ – Габрово „Изпаднали от каруцата на Бога“ –

Йордан Радичков  –  Голяма зала

11.30 часа  –   Младежки театър „Маските“ – ЦПЛР – ОДК –    Петрич

„Вампир”  –  Антон Страшимиров  –  Голяма зала

12.30 часа   – Кръгла маса – Фоайе Голяма зала

14.00 часа  –   Уъркшоп –  Drama Lab  –  Зала „Устрем“

16.00 часа  –   Представяме издателство Scalino  и пиесата на Светлана Дичева –

„Миграцията на сьомгата“ –  Зала „Устрем“

17.00 часа  –  Театрална студия „Драмеди“ –НЧ „Н. Хайтов – 1936“ – София

„Кой си ти?“ – Авторски спектакъл на „Драмеди“ – Голяма зала

20.00 часа  –  Театър „БХАЛГ“ – АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС –  София

„Шоу –лекция за щастие“ – Иво Иванов  –  Голяма зала

 

11 април

 

10.00 часа  –   Кръгла  маса  –  Фоайе Голяма зала

11.30 часа  –  Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

„ Добре съм“ – 12 клас НГСЕИ – Голяма зала

13.00 часа  –  Театрално студио ,,Смехурко‘‘ – ЦПРЛ Център за изкуства култура и

образование ,,София‘‘, Банкя – Слуга на двама господари – Голяма зала

15.00  часа   –  Уъркшоп –  Drama Lab  –  Зала „Устрем“

17.00  часа    –    Младежки театър „Приятели“ – Младежки дом Пазарджик

„Хотел между тоя и оня свят“ – Ерик-Еманюел Шмит  –   Голяма зала

19.00 часа  –    Кръгла маса  – Фоайе Голяма зала

20.00 часа  –    ЕТТ „Тези“ – ЦПЛР – Стара Загора

„Никога не умирайте – това може сериозно да навреди на вашето

здраве“ – Станислав Станев – Голяма зала

21.00 часа  –     Закриване на фестивала  –  Голяма зала