В 21.15 часа пред катедрален храм „Успение Богородично“ Пазарджик вчера беше посрещнат Благодатния огън, който по-рано през деня слезе над гроба Господен в Йерусалим. При пристигането му всички светилници в храма бяха загасени, съобщиха от Архирейското наместничество в областния град. При пеенето на стихирата „Твоето възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небесата; удостой и нас на земята с чисти сърца да те славим“ епископ Яков запали престолния седмокандилник и всички останали кандила и свещи. Архиереят поздрави с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и раздаде от огъня на пристигналите специално за посрещането му свещеници от Околията и миряни от храма и града.

В 23 часа започна и службата посветена на Възкресение Христово. Пасхалната света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – втори викарий на Пловдивския митрополит и председател на ЦН при храма. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийските свещеници при храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Преди началото ѝ, епископ Яков раздаде на присъстващите благодатния огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, където на приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ възгласи пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, на което всички отговориха „Воистину воскресе!“

След това литията се върна и спря пред затворените врати на катедралата, които епископ Яков блъсна при думите„Господ на силите, Той е Цар на славата“ и всички заедно влязоха в храма. Архиереят застана на архиерейския трон и всички минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!“. На излизане от храма архиереят подари на всички деца по едно червено яйце.