Читателка намери пътя към дома на известната журналистка и писател Бойка Асиова в Разлог и стана повод тя да гостува в Пазарджик по покана на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”.

Читателката и почитателка на творчеството на Бойка Асиова е Генка Малинова, която даде идея в програмата на Националния маратон на четенето на пазарджишката библиотека да се организира среща-разговор с интересната писателка.

„ Благодаря ви за отделеното време и благодаря на Генка, че дойде от Пазарджик до Разлог, за да ме намери”, така започна срещата си в малката зала в Община Пазарджик Бойка Асиова, изпод чието талантливо перо са излезли 13 книги до момента, сред които ”Мир вам сто врабчета”, „ Яловата вдовица”, „Мъжко можене”, „ Лудовица” и др.

Авторката сподели, че винаги много се вълнува от срещите си в страната, а читателите припознават много от нейните герои. „Героите ми са от рода от първи пояс,” обясни Бойка Асиова. Тя допълни, че е израсла в онази патриархална среда  в малкия град, където хората държаха на роднинските връзки. А днешният свят нерядко я разочарова.

Това, което ме огорчава, е да видя млади хора, гледащи нахално. Това почитание към по-възрастния, по-знаещия и по-учения човек го няма днес. Няма го този респект към можещия и знаещия, изповядва с нескрито огорчение писателката. Тя цитира думите на известния наш писател и сценарист Анжел Вагенщайн, че „ в книгите на Бойка няма лоши хора”. Опитвам се да открия обаче някои лошотии у хората. Лошотията и добротата са заложени у всеки човек и зависи коя кога се отключва. Като журналист и като автор „настигах” истории на улицата, които е грехота да ги оставиш.

Пътувах по цялата страна и срещите ми с различните хора ми  доставяха по-голямо удоволствие и удовлетворение, отколкото ако бях парламентарен репортер. „Твоите герои са толкова истински, че като си отидеш в Разлог, непременно да ги поздравиш”, й казвали читатели. Това е истинската рецензия за мен, подчерта Бойка Асиова. Тя съобщи, че скоро от печат ще излезе най-новата й книга „ Вълчицата излиза привечер”, отново издание на Издателство „ Жанет 45 „-Пловдив. Повече от час Бойка Асиова раздаваше автографи на своите почитатели и читатели, дошли на срещата-разговор с нея.

19бойка1

Николай Хайтов- За „Мир вам сто врабчета”-„Книгата е натръпнала с образи и богато оцветени вълнуващи мисли. Натежала е като пита, току-що извадена от кошера. И най-важното –Бойка Асиова владее именно магията да разказва, защото е заложена в нея. Тя е естествен човек, който не приказва, а се изповядва. Нито едно козметично приспособнение няма в повествованието й. Поднася нещата с такава сурова прелест, че прозата й е истинско изпитание за читателя.

Валентин Караманчев, писател, за корицата на немското издание на романа” Яловата вдовица”- „Това е една балканска книга и не толкова, че героите кръстосват полуострова, а защото в нея са и проблемите на балканските народи, драмата на балканските народи, трагедията на балканските народи”…

Анжел Вагенщайн, писател, сценарист– „Обичам текстовете на Бойка и й завиждам, неведнъж съм го казвал-заради онези нейни пърхащи сто врабчета на чистия и сладостен спомен за планински люде, естествени и първични, с естествените им и първични страсти, със странната им лексика, уж с груби помисли и действия, а дълбоко в душите докоснати от ангелско крило.”