На Светли Петък почитаме иконата Живоносен източник, а своя имен ден празнуват Живко, Живка и Зоя.

Седмицата след Възкресение Христово, се нарича Светла седмица. В нея особено място имат Светла Сряда и Светли Петък, когато по традиция се консумира само постна храна.

На Светли Петък православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник“. Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията Майка.

През 450 г. край Цариград имало блатиста местност, наречена „Балаклъ“. В района имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, за да утоли жаждата си. Настигнал го обикновен войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне да намери извор наблизо, за да пие. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, с който не само ще утоли своята и жаждата на слепеца, но и ще го излекува странника от слепотата.

Войникът чул и пророчески думи за своя живот – щял да стане велик владетел, но първо трябвало да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, с кал от него намазал очите на слепеца и той прогледнал. Странникът сам се запътил към Цариград, разказвайки за чудото и славейки Божията майка. Сбъднали се и думите й – войникът станал император Лъв І Тракиец.

На мястото на извора, който съществува и до днес, издигнал храм в чест на Св. Богородица – „Живоносен източник“. Вярващите разказват, че чудесата там не спират.

Днес имен ден празнуват Живко, Живка, Зоя. В някои краища на страна пък наричат Светли Петък – летен Петковден. Вярва се, че св. Петка е покровителка на жените и на женската домашна работа. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не я разсърдят.