Незабравими емоции донесе на участниците националният, трети поред, географски фестивал, който се състоя през уикенда в Пазарджик. Ученици и преподаватели от цялата страна си дадоха среща в областния град, за да организират и проведат поредица от запомнящи се събития.

Основната задача на форума е да насочи фокуса на децата към изключително интересния предмет – география и да обогати техните знания в различни сфери, свързани с изучаваното учебно съдържание.

Над 400 ученици и техните преподаватели, сто студенти от три университета и техните преподаватели станаха участници във вълнуваща поредица от състезания, лекции и географски изложби.

24burdarov-645x427

Доц. д-р Георги Бърдаров

В рамките на форума една от най-ентересните лекции е била тази на Симеон Идакиев и зам.деканът на факултета по География в СУ „Св. Климент Охридски“ – Георги Бърдаров, който представи и дебютния си роман „Аз още броя дните“. Книгата спечели ТВ формата – „Ръкописът“ на БНТ.

Старт на фестивала даде откриването на изложба със снимки на директора на училището в Паталеница – Никола Колев, комуто дължим и част от илюстрациите към настоящия материал.

В събота и неделя се проведе и традиционното състезание Географиада, чийто първи кръг е решаване на тест. В неделя участниците разделени в отбори по четирима ученици и един студент са направили разходка в парк Острова, където са били запознати с флората и фауната по нашите географски ширини, а след това отново са решавали тест, за да покажат какво са научили от разходката.

Финалният кръг е събрал десетте най-добри отбори в зала „Маестро Георги Атанасов“ като там всеки от отборите е получавал плик с фотозагадка, отговорът е бил връщан в плик и така са били отличени най-добрите три отбора.

Ето кои са финалистите за големия финал на Географиадата – отборното състезание, част от Българския географски фестивал – Пазарджик 2017:

1. ОМГ – 175 т.

2. Виа Траяна – 172 т.

2. Хегемон – 172 т.

3. Морски пътешественици – 171 т.

4. Математици приключенци – 162 т.

5. Акулите – 154 т.

5. Шуменско плато – 154 т.

6. Диана – 153 т.

6. Географ СМГ – 153 т.

7. Марица – 149 т.

Нашият отбор бе Марица, а в състава му бяха 2 -ма ученици от ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ и 2 -ма от ПГИМ, с учители- Сашка Янкова и Йорданка Енчева.
Другите отбори от Пазарджик – са били съставени от ПМГ „К.Величков“, с учители – Людмила Стоянова и и Занка Борисова, а третият отбор е с ученици от ОУ „Кл. Охридски“, ЕГ, ОУ „Отец Паисий“, с. Попинци.
Тествате своите знания по география – ТУК, ТУК  и ТУК
Хронология на събитията
Предфестивалната програма започна със срещи на учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски”, ОУ „Проф. Иван Батаклиев”, „Иван Аксаков” с ас. д-р Димитър Желев и доц. Г. Бърдаров Учениците от ОУ „Св. Кл. Охридски” откриха предфестивалните прояви с интересни мероприятия, посветени на Деня на Земята, организирани от биолога в училището г-жа Ваня Николова.
Изложба „Рецепти за зелено бъдеще” с провокативни и интересни идеи. Обогатяване флората на Пазарджик като засадиха красиви цветя. При засаждането активно се включи и Димитър Желев един от главните организатори на Фестивалът. Красиви балони с послания летяха из цялата сграда на училището и акцентираха на проблемите на Земята!
Срещата на учениците продължи с „Великите пътешествия” презентация с активно участие на децата. За всички граждани на Пазарджик на 21 април от 18.00 часа в зала „Маестро Г. Атанасов” се осъществи при пълна зала и нестихващ интерес публична лекция „Светът и всичко в него” на пътешественика Симеон Идакиев, както и „Аз още броя дните” –изключително силна презентация на доц. Георги Бърдаров във връзка с дебютния му роман.
Географът по душа Симеон Идакиев бе приет за почетен член на БГД за приноса му в популяризиране на географската наука сред обществеността. Най-атрактивната част от фестивала, фокусът бе Географиада-географско състезание между учениципо формат брейн-ринг. Включиха се 30 отбора от различни населени места. Поради големия брой участници, над 120 състезатели, състезанието се се проведе в два кръга: квалификационен и финален. Тръпка, емоция, но само позитивна надпредвара завладява децата и техните учители па време на състезанията.
Пазарджик се представи с три отбора „Бесапара”, „Хебър”, „Марица” от ОУ „Св. Кл. Охридски”, ОУ „Ив. Батаклиев”, ОУ” с. Попинци, ПГ „К. Величков”, ЕГ „Бертолт Брехт”, ПГИМ.
На финалният кръг се класира отбор „Марица”. Учениците и колегите участваха в много квалификационни семинарни лекции, запознаха с новостите в географската наука, представени от млади, ентусиазирани хора студенти и учени. Фестивалът беше истински географски празник, направи Пазарджик за три дни столица на Географията.

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Община Пазарджик, Издателство „Булвест 2000“, Българско географско дружество, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Иван Батаклиев“, Гимназия „Иван С. Аксаков“ и др.

Организационният комитет за провеждане на мероприятието бе в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Никола Тодоров, доц. Стоян Недков, доц. Климент Найденов, ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, Ваня Денчева, Радка Цингова, Атанас Китев, Теодора Малинова, Калин Сейменов, Иван Иванов, Бойка Василева, Гергана Миленова, Албена Пепелова, Ангел Дойков, Диана Младенова, Иван Хаджийски, Ирина Додникова, Сашка Янкова, Стоянка Чардакова.

24геогр1 24геогр2 24геогр3 24геогр4 24геогр5 24геогр6 24геогр7 24геогр8 24геогр9 24геогр10 24геогр11 24геогр12 24геогр13 24геогр14 24геогр15