Те са деца и не съвсем. На границата между детството и зрелостта ги обединява общата любов към географията. Във всичките ѝ многобройни измерения. Те са обикновени, но не съвсем. Необикновени са, защото са отбор „Марица“. Представяме ви: Георги Сребринов, Йоана-Преслава Арабаджийска, Киара Кулинска и Атанас Кисов, които се класираха на седмо място в третия Национален фестивал по география, чийто домакин бе Пазарджик.

25марица2

Срещата ни бе провокирана от желанието да разкажем, че и днес има ученици, които знаят и вярват, че техните умения и бъдеще зависят от училището. Географията е предмет, който е любим на много от нас, но първата среща с нея обикновено се осъществява в класната стая. Но не винаги, както това се е случило с Георги. Той е десетокласник от Професионалната гимназия по Икономика и мениджмънт в Пазарджик. Още от дете дядо му го провокирал да научи столиците и флаговете на държавите по света. Сетне интересът се развил и в други посоки и днес, геграфията и историята са любините предмети на Георги. Той бе и капитан на отбор „Марица“ по време на фестивала.

25марица1

В същото училище, но в девети клас е и Атанас. Той споделя, че вероятно в бъдеще ще се занимава с психология, но географията тече във вените му. Интересът му е бил провокиран още от началното училище, а днес се дължи в голяма степен и на сегашната му преподавателка. Той е участвал многократно в олимпиади по география, а миналата година е достигнал и до Националния кръг.

Заедно ги събира преподавателката на Георги – Йорданка Енчева, а за да се създаде отбор трябват четирима. Така идва ред и на Киара и Йоана-Преслава, които пък са възпитанички на ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ и преподавателката Сашка Янкова. Двете са седмокласнички и въпреки натовареността си покрай предстоящото кандидатстване, изобщо не се замислили дали трябва да участват в отбора. Разбира се, че отговорът бил положителен.

Киара иска да продължи в ПГИМ, а Йоана-Преслава се е насочила към ЕГ“Б.Брехт“ в паралелката с изучаване на френски и английски език.

Имали около седмица време, за да направят преговор на материала и да повярват в силите си, разказаха техните преподавателки. Въпреки че били във ваканция и четиримата се постарали да започнат да мислят като един. Паснахме си от първия момент, разказа днес Йоана-Преслава, тя призна, че е била изненадана от познанията на двете момчета.

Всички признават, че са били стъписани при вида на близо петстотенте участници в събитието. Особено на финала, когато в препълнената зала „Маестро Георги Атанасов“ само десет от общо петдесет отбора трябвало да си оспорват първите места.

По време на фестивала са били неотлъчно заедно, през нощта на събота срещу неделя се подготвяли за финалния кръг, тъй като вече било ясно, че са събрали 149 точки от 200 възможни през първия фестивален ден. Всеки от тях дал максимумът от знания, креативност и увереност, че справянето е въпрос на самообладание и отлична организация.

В крайна сметка – резултатът е налице.

УЧИТЕЛКИТЕ

25марица

Сашка Янкова и Йорданка Енчева са и сред организаторите на фестивала в Пазарджик. Първоначално нямали намерение да правят свой отбор, но в един момент решили, че състезание като това – на световно ниво, не е за пропускане. Така всяка от тях потърсила свои съмишленици сред децата.

В продължение на три дни те бяха поставени в стресова ситуация и май все още не могат да осъзнаят, какво са постигнали, смятат учителките. Нивото на фестивала е изключително високо и фактът, че са постигнали този резултат говори много за нивото на образование в Пазарджик.

Днес и двете са щастливи с постигнатия успех и смятат, че географията като предмет е леко подценен в училищната програма. Това споделят и техните възпитаници, които подчертават, че имат повече часове по музика, отколкото по география.

Благодарим на децата, че се съгласиха да участват, за това, че показаха знания и отговорност към отбора си.

Благодарности за преподавателките Ани Михайлова и Ели Стефанова, които са запалили искрата у Георги и Атанас.

ПАЗАРДЖИК

Пазарджик се представи с три отбора „Бесапара”, „Хебър”, „Марица” от ОУ „Св. Кл. Охридски”, ОУ „Ив. Батаклиев”, ОУ”Отец Паисий“ с. Попинци, ПГ „К. Величков”, ЕГ „Бертолт Брехт”, ПГИМ. На финалният кръг се класира отбор „Марица”.
Адмирации за преподавателите Ангел Дойкин от ЕГ „Бертолт Брехт” и Стоянка Чердакова от ОУ”Отец Паисий“ с. Попинци.
СТУДЕНТИ
Сто студенти от факултетите по география от три висши училища взеха участие в работата на фестивала. Преподавателите им също бяха он-лайн през цялото време. Става дума СУ“Св. Климент Охридски“, Югозападният университет – Благоевград и ВТУ“Св.Св. Кирил и Методий“.  През трите дни са изнесени над десет лекции и презентации. Голяма част от тях са били предназначени и за широката публика.
БЛАГОДАРНОСТИ
От РУО на МОН благодарят на Община Пазарджик за сериозната подкрепа на събитието. Всеки един от участниците е получил талон за безплатен достъп до пазарджишките художествени галерии и музеи, а също така и личен подарък. Благодарност бе изказана и на Нелия Куртева от училището в Говедаре, която заедно с учениците си е изработила екопослания, които били поставени в глобус и раздавани в Деня на Земята – 22 април. Адмирации и за Албена Пепелова от ОУ“Св. Климент Охридски“ в Пазарджик, както и за педагозите – географи от ОУ“Христо Ботев“.
Фестивалът вече е само спомен, но отбор „Марица“ ще участва и в следващия, догодина. Къде ще се проведе той, все още не е ясно, но Атанас, Георги, Киара и Йоана- Преслава със сигурност ще бъдат там.