12-ти фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц – 2017“ ще се проведе в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново в дните 28, 29, 30 април и 1 май. Официалното откриване на театралния форум е от 10.00 часа на 28 април със специалното участие на студио „Румина“.

Участие в събитието ще вземат театралите от „Приятели“ към Младежки дом – Пазарджик, които ще представят „Мечка“ от А.П. Чехов и младежката театрална трупа към ОДК – Велинград, с шекспировата „Укротяване на опърничавата“. Двата спектакъла са насрочени за 30 април, сочи театралният афиш.26търново1
Фестивалът възниква по инициатива на Народно читалище „Извор“-с. Самоводене – най-театралното село във Великотърновска област.

Големият интерес към него от страна на участниците и потребността от истинска театрална сцена с технически възможности /светлини, ефекти, декор, подходяща база за голям брой хора / наложи преместването му на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

26търново3

 

Това е единственият Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество с конкурсен характер. Събитието се реализира чрез партньорството на Община Велико Търново, читалище “Извор“ и с любезното съдействие на спомоществуватели.
През тази година желание за участие са потвърдили над 40 театрални формации, от които са селектирани 29, съобразно творческите им характеристики и анотациите към спектаклите. Участие ще вземат общо над 400 деца и юноши от цяла България в 13 детски и 16 юношески спектакъла.

Фестивалът на детско-юношеското театрално творчество има за цел да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, творчески срещи и дискусии на театралните състави от страната. Детският театър черпи сили и вдъхновение от съхранените български национални традиции. Ще участват детско-юношески театрални състави, школи и театрални студия към читалища, училища, детски комплекси, центрове за работа с деца, частни формации и др.

Организатори на фестивала са Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873”-с. Самоводене. Фестивалът има състезателен характер. Жури от професионалисти определя носителите на наградите по жанрове в 2 възрастови групи – детски спектакли за деца до 14 г. и юношески спектакли за младежи до 19 г. На наградените се присъждат грамоти, плакети, парични или предметни награди за всяка възрастова група – колективни и индивидуални.

След приключване на всеки спектакъл се провежда обсъждане /разговор-анализ на журито с художествения екип на представената постановка/. Във фестивала участват състави, представящи жанровете драматичен и музикален театър /мюзикъл, оперета/.

Общият награден фонд за двете възрастови групи е 2720 лв., осигурени от Община Велико Търново. Всички театрални групи получават грамота за участие. Всички участници във фестивала получават персонални подаръци от Община Велико Търново и читалище „Извор“-с. Самоводене, по чиято инициатива възниква фестивалът.

В програмата за застъпени произведения на класици от българската и световна драматургия като Йордан Радичков, Борис Априлов, Недялко Йорданов, Георги Караславов, Димитър Талев, Йордан Йовков, Бранислав Нушич, Ханс Кристиян Андерсен, Оскар Уайлд, Уилям Шекспир, Антон Чехов, Ф. М. Достоевски.

Председател на журито е Николай Априлов – режисьор, а членове са Добрина Гецова, артист в Сатиричен театър-София и Стефан Методиев, актьор в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново.

На 28 и 29 април се състезават 13 детски спектакълa. Награждаването е на 29 април след  състезателния ден. На 30 април 1 май се състезават 16 юношески спектакъла. Награждаването е на 1 май след конкурсната програма.

Онлайн платформа за борба с дискриминацията спонсорира хостинга и домейна на фестивалния сайт www.festivalmalkiyatprints.info.