Малчуганите от всички детски градини на територията на областта ще бъдат приемани едва след като бъде установено, че са напълно здрави, заяви днес директорът на РЗИ – Пазарджик – д-р Фани Петрова. Наложената от инспекцията мярка се предприема с цел да се преустанови практиката в ОДЗ да бъдат оставяни за дневни занимания деца, които приемат лекарства и по този начин благоприятстват разпространението на най-вече вирусни заболявания сред здравите деца в групите.

IMG_0141

Д-р Н. Палийска

По този повод е била разпоредена и внезапна проверка от страна на различните детски заведения от страна на отдел „Профилактика на болести и промоция на здравето“, Дирекция „Обществено здраве” оглавяван от д-р Н. Палийска. Проверките са започнали на 18 април, съобщи тя, а досега са направени общо 27. Девет от тях са били насочени към откриването на деца със заразни болести.

Установено е, че няма пропуски в детските градини, нито по отношение на имунизациите на децата, нито по отношение на определянето на текущото им здравословно състояние при приемане в градините. Сигнали за болни деца в групите са постъпвали в инспекцията най-вече от родители, обезпокоени, че децата им ще бъдат заразени от други кихащи и кашлящи „градинарчета“.  Проверките в тази посока ще продължат, каза д-р Фани Петрова.