Гълъбица е свила гнездо на перваза на последния от прозорците на Пленарната зала в сградата на общината. Пилето не се тревожи от пренията по време на заседанията на Общинския съвет, нито от форумите, които се провеждат в най-известното място свързано с работата на ситипарламента.

IMG_0240

Гълъбът е бил опитомен от човека преди повече от 5000 години, за което свидетелстват открити надписи от Древен Египет и Месопотамия. Постепенно, чрез подбор са създадени голям брой породи домашни гълъби. Те биват с различни качества : декоративни – с особено оперение, спортни (пощенски) – способни да прелитат дълги разстояния, летци – издигащи се в небето и оставащи там с часове, играчи (преметачи, ролери) – които по време на полет правят акробатични превъртания, месодайни (месото им е деликатес) – с едри и тежки тела.

По време на войни домашният гълъб често е бил използван за пренасяне на съобщения поради добре развитото си чувство за ориентация. В по-ново време нерядко е използван при лабораторни опити в биологията и медицината.

Днес гълъбите са символ на мира. Легендата разказва, че веднъж богът на войната Марс, когато се готвел да тръгне на война, открил, че в шлема му са свили гнездо семейство гълъби и той трябвало да изчака да отгледат малките си. Така тези прекрасни птици осуетили намерението му да воюва.

В миналото гълъбите са били отглеждани предимно за престиж от хора които са разполагали с много средства. Днес отглеждането на гълъби е организирано в дружества, клубове и съюзи. Благодарение на колективните усилия на милионите любители на тези птици, породите гълъби все повече се увеличават. Построени са гълъбодруми където гълъбите се отглеждат и тренират под грижата на специалисти. Организират се регионални, национални и международни изложби и състезания.