„Твоят час“ стартира преди няколко месеца и в момента се реализира в 116 училища на територията на област Пазарджик. Основната идея на проекта е да развие творческите способности на децата или да помогне на тези, които имат пропуски в училището.

В днешния ден PZdnes.com бе гост на МГ“Константин Величков“ – Пазарджик, където талантливата преподавателка Мая Кръстанова е обединила 14 деца от пети до девети клас в ателие по изкуствата. В класната стая е приказно красиво, защото част от децата вече се запознават и успешно прилагат техниката „Батик“, която им преподава г-жа Кръстанова. Гости на събитието бяха експертът Дора Дулчева от РУО на МОН и директорът на училището Радка Спасова.

IMG_0159

И ако едни рисуват, други се интересуват от театрално изкуство, трети от прилагането на програми, които правят презентации.

IMG_0186

Нека ви представим Стефан Маринков, който е петокласник, но вече е автор на няколко впечатляващи презентации – за фолклорните костюми на България, за развитието на облеклото от първобитния човек до Коко Шанел, както и презентация за дейността на ателието по проект „Твоят час“.

IMG_0187

Прадядото на Стефан е един от войниците, които през 1944 г. случайно откриват Казанлъшката гробница. Малкият математик е описал случката, която му разказала неговата баба.

IMG_0177

На 11 май учениците ще представят своята авторска пиеса „Най-красивото бижу“. В нея разказват история, която учи хората как да се променят, когато до себе си имат верен приятел и искреното желание да станат по-добри.

IMG_0165

Талисманът на ателието е совичка, която децата са изработили с помощта на своята учителка по техниката „Батик“.

Симбиозата между различните изкуства е осезаема, защото сред младите математици има и кандидат – журналисти.

Ето как те самите разказват за своята дейност в проекта.

***

IMG_0171

Интересно и полезно за мен

Надежда Соколова

Когато г-жа Кръстанова ни разказа за новата програма „Твоят час“ и идеята за кръжок „Изкуството в историята“ прецених, че ще бъде интересно и полезно за мен. Исках да разбера кога и как хората са започнали да изразяват себе си в изкуството. Подготвяхме проекти – табла, презентации, рисунки по различни теми. Беше интересно и да научим за изкуството „Батик“, което представлява рисунка върху платно с восък и текстилни бои. Получиха се наистина красиви и пъстри картини. Научихме се да рисуваме върху керемиди с акрилни бои. В момента подготвяме пиесата „Най-красивото бижу“, чийто сценарий сами написахме. Главната идея е как всеки може да се промени към по-добро, ако край него има правилните хора. Групата ни е съставена от ученици на различна възраст, но се сприятелихме и забавлявахме.

***

Най-разглезените и грубите могат да станат по-добри

Йоанна Попова

Проявих интерес веднага щом разбрах за „Твоят час“ и „Изкуството в историята“. Исках да разбера повече за хората и тяхното изкуство, в минлото и това беше добра възможност. На всяка сбирка правим нещо интересно, научаваме за нови неща и техники в изкуството. Батиците ми се сториха наистина интересни за изработване, но също така и трудни. Те представляват рисунки върху памучен плат или коприна, с восък и текстилни бои. Заедно с по-малките ученици в групата подготвихме пиеса, в която се разказва как дори най-разглезените и грубите могат да се променят към по-добро. Също така презентациите за столиците на България в миналото, архитектурата през Средновековието и народните ни носии, бяха образователни и полезни. Всички научихме доста нови неща, които смятам, че ще ни бъдат полезни. На мен ми беше забавно и смятам, че и останалите биха казали същото.

***

IMG_0180

Исках да се докосна до изкуството в различните епохи

Николай Чуркин

През тази учебна година стартира новият европейски проект „Твоят час“. Той предлага възможност на учениците за повече извънкласни дейности, чрез различни занимания по интереси, които се провеждат в ателиета, клубове, работилници и т.н.

Моето ателие е „Изкуството в историята“. Аз го избрах, защото исках да науча интересни неща и да се докосна до изкуството през различните епохи, от античността до съвремието. Ние постигнахме много неща. Научихме красивата техника за изобразяване – батик. Рисувахме върху керамика и направихме собствена изложба. Но най-важното е, че създадохме своя пиеса – „Най-красивото бижу“.

В нашето ателие, ние ще напредваме още повече и ще продължим да пресъздаваме изкуството в историята.